Espot manté que “no renunciem a la idea de la vinyeta turística” però ara no toca implementar-la

El cap de Govern considera inapropiat posar en marxa un tribut que requereix uns controls i uns mecanismes importants just quan s’està negociant amb la Comissió Europea “poder mantenir la porositat de les fronteres” davant la futura aplicació del sistema ‘entry/exit’

El cap de Govern, Xavier Espot, saludant els ciutadans que feien cua per agafar escudella a Escaldes.
El cap de Govern, Xavier Espot, saludant els ciutadans que feien cua per agafar escudella a Escaldes. SFGA

“Nosaltres continuem amb aquest procés de diàleg, de concertació i tal com va dir ahir el ministre de Turisme, nosaltres creiem que ara, en aquest moment, no és el moment oportú per implantar aquesta vinyeta. Això no vol dir que renunciem a la idea de poder-la implantar en el futur. Però jo crec que les coses s’han d’anar fent pas a pas, de manera ordenada.” És la reflexió primera del cap de Govern, Xavier Espot, quan se li ha demanat per l’ajornament de l’aplicació de la vinyeta turística per a excursionistes. Segons Espot, ara toca acabar d’aplicar adequadament la taxa turística i arribar a un acord amb Europa sobre el sistema de control fronterer ‘entry/exit’.

El màxim responsable de l’executiu ha recordat que “en el moment en què vam presentar el projecte de llei, ara fa un any, el projecte de llei sobre el creixement sostenible i el dret a l’habitatge vam dir que una de les mesures que nosaltres no incorporàvem en el projecte de llei però que ens comprometíem a estudiar i a concertar amb el sector era la possible implantació d'una vinyeta per als excursionistes i això, evidentment, havia d’anar acompanyat d’un reforçament dels controls per verificar que la taxa turística s'acabi aplicant en els seus propis termes”. Davant d’això, el primer que cal fer és “aplicar com és degut la taxa turística, comprovar que tots els establiments acabin pagant la taxa turística tal com l’han de pagar i quan això estigui implantat, estigui paït, doncs podrem encarar altres modalitats com pot ser la vinyeta pels excursionistes, amb el benentès, que és un mecanisme complex, que no es pot improvisar, que no només requereix l’acord del sector, sinó que requereix tot un treball previ per tenir un model que sigui àgil i que permeti que la gent pugui entrar i sortir de les nostres fronteres amb una certa facilitat”.

Torres, durant la seva intervenció al ple.

Relacionat

La vinyeta queda al calaix i es vol fer pagar més per la taxa turística en èpoques de gran afluència

I heus aquí quan tot plegat entronca amb un segon element que Espot, en el marc de l’escudella d’Escaldes, ha posat també en relleu: “Imagini’s vostè, si ara estem en plena negociació amb la derogació del reglament ‘entry exit system’, precisament perquè no tinguem uns controls sistemàtics a les nostres fronteres, i resulta que allò que estem esmerçant els nostres esforços perquè la porositat de les nostres fronteres es mantingui, per un altre costat posem límits, per tant aquest no és l'objectiu ni molt menys, nosaltres el que volem és que les coses es facin a ordre i concert i per tant això no està a l’ordre del dia immediat de l’acció de Govern”. I en tot cas, ha reblat Espot, “això no vol dir que no renunciem a la idea, que no hi puguem treballar, que no hi puguem reflexionar, però més a mitjà o a llarg termini”.

FRONTERES

Com que Espot ha posat la qüestió sobre la taula, calia llavors abordar l’estat actual de les negociacions amb la Comissió Europea, per mirar d’aconseguir “una derogació específica” de l’‘entry/exit’. “Seguim negociant i les perspectives són bones, és a dir, segurament s'hauran d'introduir canvis formals, però que al final els ciutadans no notaran particularment, perquè és veritat que és l'ocasió també per posar damunt la taula altres qüestions de l'aplicació del trilateral”, relatius a la renovació dels permisos de treball o les expulsions i foragitaments. En fi, que es pretén “aprofitar aquesta negociació també per resoldre altres qüestions que l’experiència pràctica dels últims anys aconsella actualitzar i regular millor”.

Espot ha insistit que “la negociació va bé i jo estic convençut que acabarem amb un pacte que mantingui la porositat de les nostres fronteres i al mateix temps que també permeti que aquests controls aleatoris es puguin continuar mantenint per poder garantir les altres coses de seguretat ciutadana del nostre país”. El mandatari governamental ha assegurat que “del que es tracta és de trobar un bon punt d’equilibri, és el que tenim ara i és el que volem preservar de cada futur”. Els canvis que més probablement hi haurà seran de “protocols, de procediments entre nosaltres i Espanya, entre nosaltres i França, però que a l'hora de la veritat jo estic convençut que els generarem tota la prudència al món perquè aquesta negociació encara està en marxa”.

DSC00802
Espot, a la dreta, durant la benedicció de l'escudella a Escaldes.

Quan hi haurà l’acord o quan entrarà en vigor el nou sistema? “De moment no hem fixat dates perquè del que es tracta és de negociar i les presses són males conselleres. El que es tracta és que si cal dedicar-hi una mica més de temps, però al final assolir un acord que després es pugui perennitzar durant molts anys i que sigui vàlid durant molts anys és millor que no anar ràpid i corrents i després adonar-se que d'aquí un any hem de tornar a posar damunt la taula alguns aspectes objecte de la negociació”. I arribarà abans l’acord sobre el sistema d’entrades i sortides frontereres o la decisió sobre si és mixt o no l’acord d’associació? “No li sabria dir”, ha estat la lacònica resposta d’un Espot que no ha volgut, o s’ha estimat més, vaja, no anar més enllà.

ESPANYA I ACORD D’ASSOCIACIÓ

En canvi, sí que s’ha esplaiat una mica més, tot i alinear-se amb la reflexió feta aquest dimecres pel ministre portaveu, Guillem Casal, sobre les propostes fetes pel president espanyol, Pedro Sánchez, en relació amb diferents mesures i, especialment, la que penalitzaria fiscalment aquells ciutadans extracomunitaris que vulguin comprar immobles a Espanya. Xavier Espot ha tornat a aferrar-se a l’acord d’associació amb Europa com a palanca de suport per superar possibles restriccions espanyoles, tot deixant clar que no és evident encara quin serà el plantejament final del govern de Madrid. 

“Hem de treballar perquè aquest tipus de mesures, si acabem prosperant, ens afectin de la menor manera possible. Però també hem de ser conscients que Europa camina cap on camina i que els països europeus o membres de la Unió Europea caminen cap on caminen, que és que cada cop es blinden més entre ells, es protegeixen més entre ells i es protegeixen ells mateixos”

“Siguem prudents”, ha començat indicant un Espot que ha afegit que “ni tan sols sabem quin serà el tenor exacte de la proposta que posa damunt la taula el govern espanyol, ni si aquesta proposta al final acabarà prosperant. Però el que està clar, i això no és política ficció, el que està clar és que totes les mesures que tenen tendència a donar o a dificultar qualsevol tipus d'acte o de negoci jurídic per part d’extracomunitaris, és evident que aquesta mesura serà molt més fàcil de superar i de salvar si tenim un acord d’associació que al final ens fa pertànyer el mercat interior i fa que els nacionals andorrans o els residents d’Andorra no siguin discriminats per raó de nacionalitat o de residència que si no tenim acord d’associació”.

El cap de Govern ha remarcat que aquesta ja era la reflexió que va fer Casal i ha manifestat que en allò en què “hem de treballar perquè aquest tipus de mesures, si acabem prosperant, ens afectin de la menor manera possible. Però també hem de ser conscients que Europa camina cap on camina i que els països europeus o membres de la Unió Europea caminen cap on caminen, que és que cada cop es blinden més entre ells, es protegeixen més entre ells i es protegeixen ells mateixos. Per tant, els que estiguin fora del club ho tindran més difícil. I els que estiguin a dins del club ho tindran més fàcil”.

Espot ha remarcat que l’acord amb la UE té coses bones i d’altres que no ho són tant, “però el que hem de posar també sobre la balança és quins avantatges o quins potencials, futurs i inconvenients, ens evitarem amb l’acord d’associació. I crec que una mica l’aire del temps ens demostra que la decisió encertada és normalment formar part d'un club que té tendència a protegir-se ell mateix, que no pas no formar-ne part, sobretot quan tu estàs enclavat al mig d’aquest club”. De moment, des de Prat de la Creu no s’ha fet cap gestió directa amb el govern espanyol encara que l’ambaixada d’Andorra a Espanya “evidentment, segueix amb atenció totes les qüestions d’actualitat domèstica espanyola. I recull la informació necessària”. Però hi ha massa detalls que encara falten per concretar. “Per tant, jo crec que prudència”, ha sentenciat el màxim responsable del gabinet ministerial andorrà.

Comentaris (2)

Trending