Espot manté que l’acord amb la UE no entrarà en vigor provisionalment “sense una validació prèvia”

El cap de Govern manté “el compromís” de fer un referèndum sobre l’associació amb Europa però insisteix que és impossible avançar una data vist que el Consell de la UE no hi ha manera que decideixi la naturalesa jurídica del text, que “no està estabilitzat”

Xavier Espot durant una de les seves intervencions al Consell aquest dimarts.
Xavier Espot durant una de les seves intervencions al Consell aquest dimarts. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

El cap de Govern, Xavier Espot, manté que ara per ara no hi ha la voluntat de modificar la llei de tractats internacionals ni, tampoc, que l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) acabi entrant en vigor de forma provisional. Però tampoc no està descartat. En tot cas, el mandatari governamental ha assegurat que no es farà el pas “si no hi ha una validació prèvia”, és a dir, si no hi ha un referèndum amb un resultat favorable a l’associació amb Europa. 

Aquesta explicació ha vingut a tomb de les preguntes dels consellers generals d’Andorra Endavant Marc Monteagudo i Carine Montaner. Monteagudo havia fet una doble pregunta: quan se sabria la naturalesa jurídica del text i, per tant, si serà un acord mixt o no mixt, i quina serà la data del referèndum. Espot no ha pogut respondre amb concreció a cap dels dos neguits d’Andorra Endavant perquè “hi ha molts imponderables” que ho fan, avui per avui, impossible. I el primer és que no se sap quina serà la posició del Consell de la UE en relació amb la possibilitat que l’acord sigui considerat mixt o no ho sigui. I el cap de l’executiu ha explicat que les negociacions sempre s’havien fet amb “la tessitura” que el text no seria mixt. Però ara per ara hi ha dubtes no resolts i ni Andorra ni San Marino, que també espera, no poden participar en les reunions que es fan per aclarir la situació.

En funció del que dicti el Consell de la UE, ha explicat Espot, encara és possible “la reobertura de les negociacions” i, en tot cas, l’acord negociat “no és un text estabilitzat i no ho serà fins que no estigui signat pel Govern i la Comissió Europea”, circumstància que encara no s’ha donat. Per tant, sense un text estabilitzat tampoc no es pot plantejar un referèndum, amb la qual cosa no hi ha cap calendari. Però sí que “aquest compromís l’honoraré”, ha indicat el màxim responsable de l’executiu demòcrata.

Sobre la possible entrada en vigor de l’acord de forma provisional, qüestió que també ha interessat Monteagudo, Espot ha indicat que “no tenim la intenció de modificar la llei de tractats perquè fos possible” aplicar de manera provisional l’associació amb la UE. En tot cas, “si no hi ha prèviament un referèndum” no es farà aplicar l’acord, que si fos considerat mixt podria trigar anys i panys en ser aprovat per totes les cambres parlamentàries estatals o regionals que hi haurien de donar el vistiplau. Però tampoc no es descarta del tot. I “si hi ha un referèndum positiu tan és que l’apliquem provisionalment o definitivament”

Comentaris (8)

Trending