Espot ha estat contundent en les declaracions fetes davant dels mitjans de comunicació, apujant un grau el to de confrontació davant la batalla que s’ha obert per l’aprovació de la llei òmnibus. “Nosaltres hem de respondre i hem d’obeir a la satisfacció de l’interès general i la satisfacció de l’interès general no és mai la suma d’interessos sectorials, particularment del sector de les immobiliàries o de la construcció”, ha exposat Espot, per acabar recordant-los que “es poden donar bastant per satisfets de com els han anat les coses els darrers anys”.
Això fa que, a parer del cap de Govern, no sigui “massa demanar”, demanar-los “un petit sacrifici”, “un cert esforç de generositat” davant d’unes mesures que ha insistit que són “meditades, molt ponderades i molt equilibrades”. Altra cosa, ha assenyalat és que potser hi ha qui “no es dona per satisfet i el que vol és que res canviï, que tot continuï igual i que continuem amb un creixement desbocat i qui dia passa, any empeny”. El líder demòcrata ha deixat clar que “és molt legítim” que pensin així i defensin els seus interessos, que no són altres que aconseguir que “el seu compte de resultats cada any sigui més important”, ara bé, ha estat contundent a deixar clar que la funció del Govern “no és emparar aquest posicionament”, sinó “mirar a llarg termini i veure que les solucions d’avui són la previsió dels problemes de demà”.
NEGOCIACIÓ
Com s’ha dit, bona part de la contrarietat del cap és pel moment en què ha arribat el comunicat. “Paradoxalment ja estàvem parlant amb aquestes associacions”, ha explicat, detallant que fa tan sols un parell de dies s’havia reunit amb l’associació de constructors (ACODA), qui va posar sobre la taula mitja dotzena d’esmenes a la llei. “En algunes ja els vam avançar que estàvem disposats a acceptar-les i en altres ens havíem activat per veure si podíem trobar una solució de compromís, per tant, no havíem tancat la porta a cap de les esmenes proposades”, ha indicat. Per això ha titllat de “falta de lleialtat” la manera d’actuar de les associacions: “mentre davant nostre es proposaven aquestes esmenes, per un altre costat s’estava redactant un comunicat on es demanava el rebuig en ple de la llei”.
Potser hi ha qui “no es dona per satisfet i el que vol és que res canviï, que tot continuï igual i que continuem amb un creixement desbocat i qui dia passa, any empeny”
Per Espot aquesta “no és una forma de construir les coses entre tots” i ha reconegut que estan “bastant disgustats” de com s’ha procedit, ja que això no contribueix a poder trobar un text que satisfaci els interessos de tothom. “Dialogar permanentment no vol dir emplaçar els grups parlamentaris a fer una esmena a la totalitat a un text que és absolutament necessari per a la prosperitat econòmica i social del nostre país”, ha sentenciat, deixant la porta oberta a seguir negociant, però advertint que “estem absolutament convençuts que allò que proposem en aquesta llei és el que toca fer i no hi renunciarem”. De fet, s’ha mostrat convençut que la llei prosperarà perquè els grups de la majoria parlamentària “tanquen files amb el Govern”.
ESMENES
Entre les propostes fetes per l’ACODA, per exemple, hi havia una modificació del règim sancionador lligat a l’eliminació dels treballadors desplaçats. Espot ha detallat que van demanar menys rigorositat en les sancions perquè sinó, en cas d’incompliment, hi podia haver empreses que tinguessin dificultats per sobreviure. “Creiem que això és perfectament modulable”, ha dit.
Un altre element de debat era la possibilitat que si hi hagués falta de personal, es poguessin flexibilitzar les conseqüències dels retards en l’entrega d’obres, especialment quan es tracta d’obra pública, “i també els vam dir que estàvem disposats a parlar-ne”.
Pels allotjament turístics es demanava contemplar algun tipus de mesures reparadors, si per exemple, encara no s’havia amortitzat la totalitat de les inversions o si hi havia algun contracte vigent que anés més enllà dels 3 anys de caducitat de les llicències, i segons Espot, això també estaven disposats a tractar-ho. Com també van obrir a modificacions fiscals, vinculades a les concessions. “Creiem que són modificacions de detall, tècniques, que milloren la llei i que poden ajudar aquests sectors sense comprometre l’esperit de la llei”.
Comentaris (36)