Espot diu que la gestió que es fa de la immigració ha evitat l’aparició de partits d’extrema dreta

El cap de Govern demana als professionals liberals que vegin “l’oportunitat” que suposa l’acord d’associació per accedir “a un mercat de 480 milions de persones”, superior “als possibles desavantatges” perquè puguin venir a operar empresaris comunitaris

Espot, amb altres assistents, divendres a la recepció en l'ambaixada francesa.
Espot, amb altres assistents, divendres a la recepció en l'ambaixada francesa. SFGA/JAVILADOT

El cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat que Andorra, al llarg dels darrers anys, ha sabut “gestionar el fenomen migratori” i entén que aquesta és una de les claus del fet que, al Principat, no hagin crescut forces d’extrema dreta. El mandatari ha apuntat que, en aquest àmbit, cal un doble esforç. Per un costat, “acollir-los i donar-los els drets que es mereixen. Per l’altre, que qui ve s’integri i accepti les normes de convivència. En aquest sentit, es considera clau l’excepció que marca un acord d’associació que ha tornat a defensar. Així, ha indicat que les oportunitats que dona als professionals liberals per sortir a l’exterior són molt superiors als desavantatges que pugui suposar.

Així ho ha apuntat Espot durant l’entrevista que ha concedit al programa ‘Ara Andorra’ de Cope Catalunya. Al cap de Govern se li ha demanat valoració del creixement de l’extrema dreta a tota Europa i, en aquest sentit, ha instat als partits tradicionals “a fer autocrítica”. En aquest sentit, admet que “a vegades no hem estat capaços de preservar la capacitat adquisitiva de la classe mitjana o de gestionar convenientment la qüestió migratòria i això ha donat benzina a les forces” d’aquesta ideologia. Per això, ha apuntat que “hem de ser capaços de mirar de cara certs problemes i saber-los gestionar”.

En referència a les particularitats acceptades amb l’acord d’associació, el màxim responsable de l’executiu ha afirmat que “podrem seguir regulant la qüestió i això és la millor garantia que no creixin a casa nostra els partits d’extrema dreta”

En el cas d’Andorra, però, ha remarcat que “la immigració és un gran actiu i una necessitat”, ja que “sense ella no podríem sostenir el creixement de la nostra economia”. Per tant, “hem de ser capaços de reconèixer que planteja reptes des de la perspectiva de la integració o de crear una societat prou cohesionada i l’adaptació als nostres costums”.

Espot, tot i això, ha tret pit: “A Andorra no han crescut els partits extremistes i crec que és perquè, fins a la data, hem sabut gestionar el fenomen migratori”. I, per això, considera clau com s’ha tancat, en aquest àmbit, l’acord d’associació. “Podrem seguir regulant la qüestió i això és la millor garantia que no creixin a casa nostra els partits d’extrema dreta”, ha afirmat. A la vegada, ha reconegut que “hem de ser conscients que ho hem de saber gestionar de forma convenient” i això suposa, per un costat “l’esforç nostre d’acollir i donar-los els drets que es mereixen” i, per l’altra, el dels immigrants per integrar-se a la realitat del país, des del coneixement de la nostra llengua i dels costums així com acceptar les nostres normes de convivència”. Fins ara, ha reiterat, “això s’està fent.

Sobre l’acord d’associació, Espot ha insistit en la convicció que és un document molt favorable per a Andorra. “Igual que els andorrans podran participar en el mercat interior, també hem estat capaços de negociar determinades particularitats que fan que això no serà tal qual en sentit contrari”, ha explicat, tot indicant que “es podrà venir a operar però hi haurà algunes restriccions”. I això implica, per exemple amb els professionals liberals, que “deixarem de tenir restriccions per treballar a fora”.

Per això, al col·lectiu els ha reclamat que “valorin totes les oportunitats que tindran perquè se’ls obre un mercat de gairebé 480 milions d’habitants”. Una oportunitat que, ha remarcat, “és enormement superior als desavantatges possibles que haguem d’operar al nostre mercat com a conseqüència dels comunitaris que vulgui venir a operar”. Una situació que, ha recordat, no és pas nova. “Cal tenir en compte que des del 2012 ja tenim una Llei d’obertura”, ha puntualitzat, tot assegurant que “hi haurà pocs canvis des d’una perspectiva andorrana i molts des d’Andorra cap a fora”.

Malgrat això, ha reconegut que l’inquieta el que pugui succeir en el futur referèndum. “Òbviament. Hem vist exemples no massa llunyans, a països del nostre entorn, en els quals s’ha evidenciat que molts cops no es responia a la pregunta sinó que era una forma de vehicular el descontentament amb el govern de torn”. A la vegada, ha assegurat que “confio enormement en la saviesa i la maduresa dels ciutadans. Ho han demostrat i crec que, un cop més, sabran destriar el gra de la palla i entendre que la prosperitat, pensant en els nostres fills i nets, passa per l’acord d’associació i que no hi ha alternativa viable”.

A preguntes dels periodistes, també ha avançat que un dels canvis que progressivament suposarà l’acord serà la desaparició del ‘roaming’. De fet, ha admès que, ara mateix, es tracta d’una fórmula que “no dona bona imatge i genera problemes”, tot i que ha responsabilitzat les operadores estrangeres, especialment les espanyoles -amb les de França, ha recordat, ja no es cobra cap cost extra-. I ha avançat que, tot i que “el conveni ens diu que s’haurà d’aplicar en set anys”, ja es treballa per anticipar-ho. “Estem negociant bilateralment amb les companyies per obtenir abans aquest ‘roaming like at home’ i, si ho podem anticipar, ho farem”, ha assegurat.

Comentaris (30)

Trending