Espot ha triat l’Espai Columba com a lloc des del qual s’ha dirigit a la ciutadania, amb ‘La flagel·lació’ i ‘El bes de Judes’ de fons, pintures murals que han tornat aquest 2024 al país, fet que significa “la recuperació d’uns valors intangibles que ens serveixen per preservar i mantenir viu el passat, que ens identifiquen i ens uneixen”. Durant l’al·locució, el cap de Govern ha exposat que considera necessari impulsar aquest procés, “una iniciativa ambiciosa i col·lectiva per imaginar l’Andorra del futur”. Es tracta, ha desgranat, “d’una reflexió amb la participació d’institucions, de les forces polítiques i de la societat civil, per debatre sobre la nostra identitat i cultura, sobre el creixement econòmic sostenible, sobre els pilars del benestar social o sobre el rol d’Andorra en l’àmbit internacional, entre d’altres”.
Al seu entendre, la proposta és “una oportunitat per dibuixar junts el futur d’Andorra, combinant tradició i modernitat”. Per això, ha reclamat “la implicació de tota la ciutadania”, fet que permetria “crear un autèntic projecte col·lectiu i de societat. En aquest sentit, ha defensat que “cal que siguem capaços entre tots i totes d’assimilar i protagonitzar els grans canvis que ens han de portar cap a un país que sigui un exemple de cohesió, convivència i respecte”.
El màxim responsable de l’executiu ha deixat clar que hi haurà consulta sobre l’acord d’associació, però admet que, ara per ara, la data és una incògnita; al mateix temps, remarca que cal posar les bases per garantir un creixement sostenible i la solució a la problemàtica de l’habitatge
I aquest procés ha de ser paral·lel al que es dur a terme amb l’acord d’associació, que ha tornat a defensar a capa i espasa. “És un element essencial, una palanca que sense cap mena de dubte ha de contribuir als nostres objectius”, que passen per “diversificar l’economia en clau de sostenibilitat i valor afegit per poder seguir prosperant sense malmetre els recursos naturals ni créixer demogràficament de manera desaforada”. Espot ha reiterat que hi haurà referèndum -“serà el poble andorrà l’encarregat de validar-lo o no”-, però també ha reconegut que aquest, per ara, va per llarg.
“A hores d’ara, tenint en compte que el Consell de la Unió Europea encara no ha aprovat el contingut del text, no és possible fixar la data de la consulta”, ha argumentat el cap de Govern. Ara bé, ha deixat clar que “la meva responsabilitat és prendre les decisions des del respecte pels compromisos contrets, des del rigor i el sentit comú, i sempre amb la vista posada en l’interès general i honorant a tots els meus predecessors que han defensat aquest acord i a les persones que durant més de nou anys han aportat el seu granet de sorra per fer-lo realitat”.
Espot també ha afirmat que aquest 2025 ha de ser clau en un altre front obert que té Govern i, de fet, tot el país. “Serà un nou curs per posar negre sobre blanc el procés de reflexió que hem portat a terme a través d’un diàleg constant i sincer amb els agents econòmics i socials amb l’objectiu d’assentar les bases d’un creixement més sostenible i respectuós amb l’entorn”, ha comentat. En aquesta fita, la llei òmnibus “ha de ser la clau de volta” sense oblidar la revisió de la del sòl o l’aplicació dels estudis de càrrega parroquials. “Cal trobar l’equilibri i l’encaix entre principis tan fonamentals com són el dret a la propietat privada, la utilització racional del sòl i dels recursos naturals i el dret a l’habitatge”, ha afirmat.
Així, ha indicat que “els que convivim a Andorra hem d’apropiar-nos d’aquesta reflexió, assimilar que el nostre país té uns recursos que són finits i que els sectors amb què, tradicionalment, hem basat la nostra economia no poden créixer desmesuradament”. Espot deixa clar que “continuaran sent una font d’ingressos i un motor de desenvolupament important”, però “hem de posar llums llargs i evitar que els costos associats s’acabin pagant massa cars”. Per això, ha remarcat que “hem de culminar les reformes necessàries per fer compatibles el creixement econòmic amb la sostenibilitat, cercar el contrapès necessari perquè turisme i construcció convisquin amb altres sectors que no siguin tan dependents ni dels recursos naturals ni migratoris, però que continuïn generant prosperitat econòmica i qualitat de vida”.
I això passa, segons el cap de Govern, per “posar l’accent en el desenvolupament d’un entorn més innovador que ens permeti construir una societat més creativa”. Per buscar nous sectors, ha apuntat, cal “un entorn jurídic segur i estable”, però també altres “palanques” com ara “infraestructures internes ben dimensionades, una bona connexió amb l’exterior, un transport públic eficaç, un sistema educatiu i sanitari de qualitat, una universitat pública de referència o una àrea d’innovació atractiva”.
Sobre la problemàtica de l’habitatge, ha volgut treure pit del fet que durant el gener “els primers llogaters dels pisos del parc públic ja hi entraran a viure”, tot recordant que “durant tot l’any tindrem 200 habitatges més”. També ha destacat la decisió d’apujar el salari mínim al tomb dels 1.450 euros.