En el discurs, pronunciat des del seu despatx a l’edifici administratiu, ha volgut “fer balanç” i defensar que la tasca del Govern “consisteix en reequilibrar, en compensar i en reordenar en la mesura del possible”. Així, ha recordat que al llarg del seu mandat Andorra ha viscut “dues situacions inèdites, sense precedents en els temps actuals”. Primer, la pandèmia; després, la guerra a Ucraïna, que “ha desencadenat una crisi energètica i inflacionista que té repercussions en el poder adquisitiu i en el dia a dia de moltes persones, també a casa nostra”.
El líder de DA ha assegurat que “el que cal és una feina constant per encarrilar el creixement i per compensar desequilibris i desigualtats”, una tasca que “exigeix també la capacitat de planificar allò que es pot preveure i de saber reaccionar davant d’allò imprevisible”
Al seu entendre, davant aquests embats “Andorra està fent un bon paper”. Durant la crisi sanitària, ”estem donant la millor cara de solidaritat, de compromís amb els valors de la pau i del respecte al dret internacional i de consciència a l’hora d’afrontar una complicada situació energètica que requereix esforços i estalvi per part de tots”. Per tant, apunta, “des d’un punt de vista humà, les persones d’aquest país podem estar satisfetes d’aquest balanç”.
En aquest punt, ha assegurat que també “mereix una valoració positiva el fet que en el context actual -molt complicat- l’economia andorrana sigui una de les que més creix en el conjunt d’Europa”. Així, ha remarcat que “malgrat totes les dificultats, les empreses i els professionals d’aquest país continuen tenint la capacitat de generar riquesa, de crear llocs de treball i d’obrir noves oportunitats”.
Espot ha volgut defensar que “el Consell General i el Govern estan treballant de valent per compensar els desequilibris del creixement econòmic i per aconseguir que la creació de riquesa i d’oportunitats arribi a totes les persones que fan part d’aquest país”. I ha tret pit de “les mesures valentes i no exemptes de dificultat” que s’han adoptat, com “la pròrroga forçosa dels contractes de lloguer d’habitatges, l’augment dels salaris per compensar la pèrdua de poder adquisitiu, les noves tarifes elèctriques que fomenten l’estalvi i que protegeixen les persones més desafavorides o la gratuïtat del transport públic”. Totes elles, ha manifestat, “s’inscriuen en l’obligació que tenim -des de les institucions- de vetllar perquè el desenvolupament econòmic es tradueixi també en un veritable progrés social”.
I és aquí on, sense referir-se expressament, es pot entendre un fons electoral en les seves paraules. Espot ha afirmat que “no cal un canvi radical que comprometi el creixement econòmic i la bona trajectòria del país”. De forma directa, una demanda a mantenir la confiança en el seu Govern. També entén que “el que cal és una feina constant per encarrilar el creixement i per compensar desequilibris i desigualtats”, una tasca que “exigeix també la capacitat de planificar allò que es pot preveure i de saber reaccionar davant d’allò imprevisible”.
Aquí és on ha tret pit d’una altra acció: la moratòria encoberta a la construcció. “La política del Govern en matèria d’urbanisme desplegada al llarg dels darrers mesos és també una mesura per encarrilar un creixement que fins a cert punt estava sent poc equilibrat”, ha indicat, tot ressaltant que “vetllar per la sostenibilitat és avui tan important com treballar per a la igualtat d’oportunitats”.
Espot ha demanat que el creixement econòmic s’ha d’inscriure “en un concepte encara més gran i més rellevant: el del desenvolupament humà”. El cap de Govern també ha avançat un compromís: “podeu tenir la certesa que continuarem treballant per una Andorra pròspera, oberta i solidària”.