El Govern confia legislar aquesta legislatura el cànnabis terapèutic tot i que demana prudència

El cap de Govern, ha dit que cal analitzar els riscos d’un aspecte que “no és neutre” i que tampoc serà “la panacea” i no s’ha de fiar tot en aquest sector per a la prosperitat del país

Xavier Espot durant el seu discurs a la 35a Trobada Empresarial del Pirineu. Albert Sanjuan

El cap de Govern, Xavier Espot, s’ha referit a l’encomana que li ha fet el Consell General en el debat d’orientació política que es reguli el cànnabis terapèutic. Ha deixat clar que es tracta d’una qüestió que s’ha d’estudiar amb “prudència” perquè “genera riscos i no podem precipitar-nos”. Considera que no es pot legislar a cop de titular o perquè hi hagi un cas concret”. Tot i això, confia que en aquesta legislatura “hi hagi un text legislatiu”.

Espot ha deixat clar que la proposta de resolució que ha rebut un ampli suport del Consell General no serà una realitat a curt termini. Ha exposat que el Govern hi està treballant des de la legislatura passada i “pensem que pot ser un sector que permeti la diversificació i una font d’ingressos per a l’Estat”. Ara bé, ha deixat clar que “mai he cregut que això hagi de ser la panacea i no ho hem de fiar tot en aquest sector per a la prosperitat del nostre país”.

El Consell encomana Govern que reguli per llei la indústria del cànnabis “terapèutic i medicinal”

El cap de l’executiu ha celebrat que no s’hagi fixat cap termini en l’encomana feta en la proposta de resolució perquè “s’ha d’estudiar, tenint en compte que no és una qüestió neutra i genera riscos. Per tant, no ens podem precipitar”. Espot ha utilitzat l’expressió “sense pressa, però sense pausa” i confia a poder tenir un projecte de llei durant aquesta legislatura, la qual ha dit “queden tres anys”.

VISIÓ NACIONAL SOBRE LES TRANSFERÈNCIES

D’altra banda, sobre la possibilitat de modificar la llei de transferències i el recel que ha aixecat el seu anunci en els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Xavier Espot veu normal la reacció. Tal com ha manifestat amb el tema del cànnabis, admet que “és un tema delicat que afecta a l’estructura institucional en la relació entre administracions”. Recorda que es tracta d’un text doblement qualificat i, per tant, “requereix amplis consensos”.

Gili critica “l’obsessió del Govern” per les dades dels pisos buits i demana “fets”

El cap de Govern ha volgut recordar que “els comuns tenen competències que no tenen una tendència inflacionista, mentre que el Govern ha de satisfer l’educació i la sanitat públiques i quan no hi hagi diners a la branca de jubilació haurem de pagar les pensions de la gent gran”. Alerta que “aquestes despeses tendiran a créixer en els pròxims anys, però amb un percentatge menor en el potencial d’ingressos”. En aquest sentit, ha apel·lat que els comuns “tinguin una visió nacional”.