Espot avisa als comuns que no pensin que tindran “dret de vet” sobre “necessitats bàsiques” de país

El cap de Govern considera que entre institucions “la nostra obligació és cooperar” i que en relació amb el pla de xoc sobre l’habitatge després d’una reunió “per llimar diferències” ara totes les corporacions “estem alineats”

El cap de Govern, Xavier Espot, al Parc Central després de participar a la cursa del Dia de l'esport per a tothom.

Ni vetar res ni pretendre traspassar línies vermelles. El cap de Govern, Xavier Espot, ha advertit els comuns que “no poden pretendre tenir dret de vet”, ni de forma individual ni “associats”, sobre qüestions que afecten el conjunt de l’Estat. Hi ha d’haver “un mínim comú denominador” entre totes les institucions i les seves propostes però “no es pot desvirtuar necessitats bàsiques que requereixen solucions urgents”. 

D’aquesta manera s’ha expressat el màxim responsable governamental quan en el marc de la cursa popular sobre el Dia de l’esport per a tothom se li ha demanat per com està la relació entre institucions, ara que ja fa uns mesos que els nous comuns, inclosos aquells que han canviat de color o de persones, estan constituïts. “La nostra obligació entre institucions és cooperar”, ha explicat Espot, que per iniciativa pròpia vista la resposta de seguida se n’ha anat cap al pla de xoc sobre l’habitatge i el creixement sostenible i, després, se li ha insistit sobre aquesta qüestió.

Espot tanca la porta a crear una zona d’exclusió dels apartaments turístics del Tarter i el Pas

Espot ha reiterat el que ja havia dit a Sant Miquel d’Engolasters, que no hi ha marge per convertir el Tarter i el Pas de la Casa en zones d’exclusió perquè no es vegin afectats els apartaments turístics d’aquestes dues localitats. Sí que hi poden haver solucions puntuals i “mesures quirúrgiques”. Però “no es pot desvirtuar la finalitat de les mesures” perquè “seria traspassar la línia vermella” que l’executiu s’ha posat i que els comuns saben que hi és. És clar, però, que el text, una vegada elaborat, haurà de passar el tràmit parlamentari i el Consell General serà qui tindrà la darrera paraula.

El mandatari governamental ha assegurat que la feina que s’està fent en el grup de treball per a l’elaboració del projecte de llei “està anant molt bé” i hi ha “moltes menys discrepàncies de les que han transcendit a la llum pública”, especialment arran d’una reunió que es va fer i que va servir per “llimar diferències”. Per tant, si es poden trobar fórmules per “acomodar els interessos dels comuns” es farà. Però ni les exigències parroquials ni els “interessos sectorials” no poden pretendre desvirtuar l’objecte de les mesures i traspassar les línies vermelles fixades, ha anat reiterant Espot.

El pla de xoc sobre l’habitatge i el creixement sostenible hauria de ser vigent a principi del 2025

El cap de l’executiu ha insistit que l’objecte és que apartaments turístics i pisos buits surtin al mercat de lloguer i si “allà on hi ha el 80% del parc del país” es creen excepcions no s’aniria en la bona línia. Una altra cosa és que “donem un termini més ampli a aquells titulars d’immobles que hagin fet una inversió que puguin acreditar i que necessiten amortitzar”. Com es farà jurídicament tot això encara no està clar perquè el text està “en un estat embrionari”. Però sí que és cert que tots les corporacions públiques que estan implicades en la qüestió “estem alineades”.

Xavier Espot ha reiterat que la voluntat és enviar el projecte de llei a tràmit parlamentari abans que s’iniciï el període estival de vacances parlamentàries i que seria un bon calendari que el Consell General pugui fer feina durant la tardor i les mesures puguin entrar en vigor a partir de l’1 de gener del 2025, que ja és el que es va tractar en una reunió de l’executiva demòcrata fa unes poques setmanes.