Espot considera que suspendre la negociació amb la UE seria “contraproduent i inútil”

El cap de Govern recorda que “l’última paraula” sobre l’eventual acord d’associació la tindran els ciutadans en el referèndum, deixa clar que “vam guanyar les eleccions amb majoria absoluta i amb un programa més que clar” sobre Europa i admet que la posició de Brussel·les sobre serveis financers és dura

El cap de Govern, Xavier Espot, i la presidenta d’Eslovènia, Nataša Pirc Musar.
El cap de Govern, Xavier Espot, i la presidenta d’Eslovènia, Nataša Pirc Musar. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat des de Nova York, on participa en els diferents actes relacionats amb l’assemblea general de les Nacions Unides, que suspendre les negociacions amb la UE “seria contraproduent i inútil” i, en aquest marc, considera que la demanda feta per Concòrdia “no té ni cap ni peus”. Espot ha recordat que “l’última paraula” sobre l’eventual acord d’associació la tindran els ciutadans en el referèndum i ha admès, entrant en alguns pocs detalls del que s’està negociant, que el document de posició d’Europa sobre els serveis financers “és dur”.

El mandatari governamental, en una trobada telemàtica amb diversos periodistes d’Andorra abans d’iniciar una jornada en què es reunirà amb alts dirigents de San Marino i Mònaco, ha repassat l’agenda que tant ell com la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, estan mantenint al tomb de les activitats programades per l’ONU i ha lamentat que a la meitat dels terminis per assolir els reptes fixats sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) ni de bon tros s’ha arribat a la meitat del camí.

Espot ha repassat el llistat de dirigents polítics amb els quals s’ha reunit i ha destacat que “cada cop el nom d’Andorra és més conegut i respectat”, tot indicant que “la bona reputació del nostre país és el que ens permet aconseguir” avenços en matèria de política exterior. També ha recordat que al fòrum de les Nacions Unides, com que el vot d’Andorra val el mateix que el d’Estats Units o la Xina, cada Estat demana per obtenir suports en qüestions determinades, i Andorra “legítimament demanem suport” per, per exemple, signar convenis de no doble imposició amb Letònia, Estònia o Malta.

Captura de pantalla 2023 09 21 a las 16.45.45
Xavier Espot durant la trobada telemàtica amb els mitjans de comunicació d'Andorra.

Bona part de la mitja hora llarga de trobada ha estat centrat, però, en els neguits que genera l’acord d’associació amb la UE. Això sí, Espot ha assegurat que per part dels països europeus, especialment els petits com Malta o Xipre i també els bàltics i els de l’Est, hi ha “bona sensibilitat i ganes d’ajudar” per tal que Andorra pugui mantenir “les seves especificitats”. En conjunt, hi ha una visió, ha dit el cap de Govern, que la relació d’Europa amb els estats més petits del continent ha de ser “més estable i més global” i per això “veuen amb molts bons ulls” el procés d’acostament que s’està duent a terme.

DUR AMB CONCÒRDIA

Xavier Espot s’ha mostrat molt contundent i dur amb la petició de Concòrdia que s’aturin les converses amb Brussel·les. I ha considerat “una manca de responsabilitat i una certa manca de valentia” que la formació liderada al Consell General per Cerni Escalé no s’hagi afegit al pacte d’Estat, tot considerant que sumar-se a acords d’aquest tipus “de vegades no és políticament rendible” però que en política “de vegades cal renunciar a una part dels postulats” que es defensen per un bé major. En tot cas, ha celebrat que altres formacions, fins i tot crítiques com Unió Laurediana, s’hagin afegit al pacte d’Estat.

“Jo no em poso la bena abans de la ferida, jo no parlo de por, imposa respecte, ha d’imposar respecte, això ens infon encara més responsabilitat a l’hora de negociar més i millor”. Saber que hi ha d’haver un referèndum suposa, segons Espot, “un plus de responsabilitat per fer-ho bé”, diu Espot

Certament, el màxim responsable de l’executiu ha considerat que la sol·licitud d’atur de les negociacions feta per Concòrdia és “una demanda legítima i respectable” però també que es respon amb relativa facilitat. I aquí és on ha recordat que “vam guanyar les eleccions amb majoria absoluta i amb un programa més que clar en aquest àmbit”. Tot evidenciat quin és “el nostre anhel i el nostre objectiu”. “Vam guanyar per majoria absoluta dient que negociaríem fins al final” i que es portaria l’acord a un referèndum que, ha assegurat, no li fa por però sí respecte.

En aquest sentit, Espot ha explicat que “jo no em poso la bena abans de la ferida, jo no parlo de por, imposa respecte, ha d’imposar respecte, això ens infon encara més responsabilitat a l’hora de negociar més i millor”. Saber que hi ha d’haver un referèndum suposa, segons Espot, “un plus de responsabilitat per fer-ho bé”. Per al cap de Govern, encara hi ha “moltes qüestions que s’han de dilucidar” i la posició de Concòrdia, assegurant que el pacte d’Estat és una ficció perquè hi ha més formacions parlamentàries que no hi són que no pas les que hi són, és “una falta de respecte” no només per al Govern i la força majoritària sinó també per a tots els partits que s’hi han sumat.

Cert és que Xavier Espot ha admès que la falta del principal partit de l’oposició “evidentment no ajuda” davant de Brussel·les. Però també ha deixat clar que el que fet que dues forces que sumen un 35% de l’electorat no facin costat al pacte d’Estat no ha de condicionar ni el full de ruta de l’executiu ni pot comportar que “la minoria imposi el seu criteri a la majoria”. “El fet que ells no se sumin, el que no pot fer és trastocar aquell full de ruta que està traçat i gaudeix del suport de la majoria”, ha insistit el responsable governamental.

I en aquest punt ha assegurat que rep “moltes mostres” de suport de persones que “esperen amb impaciència, esperança i optimisme” el pacte amb Europa. Espot ha parlat d’estudiants, de treballadors i d’empresaris que tenen dificultats per exportar. “No se’ls escolta prou o són més discrets”, s’ha justificat el líder demòcrata, acudint a allò que els opositors a qualsevol cosa sempre són més cridaners que els que estan d’acord amb una proposta.

SECTOR FINANCER, MÒNACO I SAN MARINO

Espot també ha explicat que dimarts Andorra va rebre la posició de partida d’Europa en relació als serveis financers i el document “és dur”. Però està “subjecte a negociació i té molt recorregut” amb la qual cosa està convençut el cap de Govern que “assolirem” un acord en aquesta matèria. El mandatari executiu ha revelat que aquest dimecres va parlar telemàticament amb els CEO dels tres grups bancaris del Principat. La lectura que fa Espot de la posició europea és que respon a “un compromís intern” i a les demandes dels reguladors, que “veuen amb risc o una dificultat afegida” que noves places financeres s’incorporin a l’entorn UE. Ho veuen, ha dit Espot, com “una possible competència”.

“Aquells que diuen que hem de ser sobirans haurien de tenir clar que no hem de seguir ni el que fa Mònaco, ni el que fa San Marino, ni el que fa cap Estat”

El Govern té intenció de donar “tot luxe de detalls” la setmana que ve en relació amb la negociació en curs. Aquest dimecres, ha assegurat Espot, les converses bilaterals haurien anat bé. Amb tot, hi ha sis punts sobre serveis financers que requereixen, a ulls d’Andorra, canvis. N’hi ha que són “inacceptables” directament i, d’altres, que cal polir-los. El primer dirigent executiu del país ha reconegut que “estem molt alineats respecte de serveis financers” amb San Marino. Aquest dijous, Espot es reunia amb dirigents dels dos microestats que fins negociaven en la mateixa taula que Andorra.

“A San Marino estan molt engrescats, tenen molta feina avançada”, ha afirmat el cap de Govern, que ha explicat que la República transalpina ha anat més ràpid perquè “som més durs negociant” perquè cal vetllar pel “manteniment de certes especificitats que ells no tenen”. Aquest fet és “un missatge per aquells que diuen que ho acceptem tot”. Sobre Mònaco, Espot ha explicat que tenia unes demandes que no s’han vist satisfetes i encara que “no s’havien compromès a fer un referèndum” l’acord final hauria d’estar avalat pel consell nacional, i no està gens clar que això hagués pogut ser.

Xavier Espot ha explicat que els responsables monegascs han indicat que “no volen que perjudiqui la posició negociadora de San Marino i Andorra”. I ha recordat que a banda de ser petits “no compartim gran cosa més, som realitats molt diferents”. Per al cap de Govern, la situació d’Andorra ocupa una “posició a mig camí” entre San Marino i Mònaco. Amb tot, Espot ha reclamat “no emmirallar-nos ni fer seguidisme” de ningú. “Aquells que diuen que hem de ser sobirans haurien de tenir clar que no hem de seguir ni el que fa Mònaco, ni el que fa San Marino, ni el que fa cap Estat.”

Comentaris (45)

Trending