Espot assegura que no pensa en el relleu i defensa que Demòcrates “té llarga vida”

El cap de Govern reconeix que el creixement actual de població i el nombre de turistes que rep el país no són sostenibles i reitera que abans no s’acabi la legislatura hi haurà una solució constitucional per a l’avortament

Xavier Espot repassant documentació just abans d'iniciar-se l'entrevista. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, assegura que dins la formació política que presideix, Demòcrates, “no pensem en el relleu” i que “no em correspon a mi” designar el seu hereu perquè serà “una decisió col·legiada” encara que, evidentment, hi tindrà molt a dir. Amb la finalització del present mandat Espot tancarà el seu trajecte polític en primera línia encara que ha garantir que continuarà donant suport al partit taronja, que “té llarga vida per representar el sentit majoritari de la nostra ciutadania”.

Espot ha fet aquestes observacions durant una entrevista a Andorra Televisió en motiu del primer any de Govern en la present legislatura. Una entrevista amb participació dels directors dels principals mitjans de comunicació del país, entre els quals l’Altaveu. El mandatari governamental ha afrontat una entrevista en tres blocs, que versaven sobre la política social i d’habitatge, l’acord d’associació amb la Unió Europea, i un darrer tram de preguntes obertes que ha servit per continuar parlant d’Europa o del creixement sostenible. Però també per demanar-li sobre la seva successió i l’estat de salut de Demòcrates o la regulació de la interrupció voluntària de l’embaràs.

Un centenar de peticions per accedir a un pis de lloguer assequible

Espot ha assegurat que no té decidit qui pot ser el seu successor o successora i que ho haurà de decidir el conjunt del partit. El mandatari governamental ha explicat que el seu pas pel Govern, fins arribar al més alt càrrec possible, “ha estat un servei temporal que s’ha allargat una mica més del que preveia inicialment” però que ha estat “no només un honor sinó també una responsabilitat”. Quan acabi l’exercici de les seves funcions “des de la discreció i l’empatia suficients” farà costat a la seva formació però donant marge per “deixar que les persones que hagin d’assumir les futures decisions” ho puguin fer.

“Les coses continuen igual de bé”, la formació està “cohesionada i amb un nombre molt similar de militants i simpatitzants” tot i que hi ha “sensibilitats diverses poder-les dirimir internament i una mica també externament de vegades”

El líder demòcrata ha defensat el bon estat de salut de la seva formació i ha negat que hi hagi tensions insalvables o amenaces d’escissions. “Les coses continuen igual de bé”, la formació està “cohesionada i amb un nombre molt similar de militants i simpatitzants” tot i que hi ha “sensibilitats diverses poder-les dirimir internament i una mica també externament de vegades”. I aquest fet ho ha exemplificat dient que el fet que “la cònsol d’Encamp o el cònsol de Canillo puguin tenir un posicionament parcialment discrepant” en relació amb les mesures sobre els allotjaments turístics no fa perillar res. “No passa res”. I, en definitiva, que Demòcrates “té llarga vida representar el sentit majoritari de la nostra ciutadania”.

Sobre el creixement del país ha reconegut que “no és sostenible” i que “s’ha de fer un esforç compartit” entre el sector públic en general i el sector privat alhora que “no podem continuar amb aquest contingent” d’autoritzacions que s’han anat atorgant. “No podem continuar acollint més i més persones amb l’impacte que això té”. Tampoc es pot rebre un milió de turistes més cada any.  “Això vol dir que hem de frenar el turisme? No, però hem d’aconseguir menys turistes i de més valor afegit”. Espot ha advocat per polítiques “moderades, ponderades” i “deixant una mica de banda els nostres principis ideològics per mirar per l’interès general”.

Espot defensa que el ‘sí’ a Europa s’adoptarà amb la meitat més un dels vots del referèndum

O dit d’una altra manera, “proveir l’interès general perquè tenim l’obligació de deixar el país el millor possible” als futurs dirigents del Principat sabent que, per exemple, hi poden haver “greus tensions en matèria hídrica” o que ja cal preparar una ampliació de l’hospital que suposarà una inversió de “30, 40, 50 milions d’euros”. Cal doncs, centrar-se en l’interès general encara que, ha reconegut, seria més senzill aplicar les polítiques estrictament liberals en què la majoria d’integrants demòcrates se senten més còmodes “i ens faria evitar algunes dissensions”.

I com a darrera pregunta i resposta, ha abordat el tema de l’avortament sense que hagi aportat res de nou que no sigui confirmar que “abans no acabi aquesta legislatura quedarà definitivament resolt” i “si pot ser abans dels tres anys (de mandat que queden) evidentment ho farem”. I es farà “dins dels paràmetres” que permetran que el Copríncep episcopal, que pot ser el més reticent, hi mostri el seu acord. En toleri, com a mínim, la seva aprovació.