La comissió en qüestió la impulsen en la cambra parlamentària espanyola les formacions polítiques Junts i Partit Nacionalista Basc (PNB) en el marc dels acords d’investidura del socialista Pedro Sánchez. La intenció és mirar de treure l’aigua clara de totes les actuacions que va dur a terme el Partit Popular des del 2012 en relació amb l’auge de l’independentisme català, i que van tenir una de les seves expressions més plausibles en la intervenció de la Banca Privada d’Andorra (BPA) amb l’objectiu de descobrir suposats comptes de dirigents d’aquell moviment independentista.
La investigació que s’hauria de fer, que parcialment ja es va iniciar en el tram final de la legislatura espanyola passada, és molt més àmplia. I inclou des de les actuacions suposadament tendents les oficines a l’exterior que tenia la Generalitat fins al presumpte espionatge amb el maquinari de comunicacions conegut amb el nom de Pegasus. Però el nucli central del que es vol aclarir és què va fer la denominada ‘policia patriòtica’ en el marc de l’‘Operació Catalunya’. I això lliga directament amb Andorra.
En efecte, un dels molts investigats, també en la causa judicial oberta a Andorra, és el qui fou agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya al Principat, l’inspector de policia Celestino Barroso, de qui consta una clara gravació d’una advertència que va anar a fer en les dependències de BPA al llavors CEO de l’entitat, i en la qual es deia que si el banc no seguia les instruccions que se li donarien a Madrid -per part d’un altre investigat i membre de la ‘policia patriòtica’, Marcelino Martín Blas- tant BPA com Banco Madrid se n’anirien en orris gràcies a una destralada que arribaria dels Estats Units.