Els dos han recordat els difícils moments que els han tocat viure a ells i a les 700 persones que treballaven als dos bancs del grup, a BPA i a la seva filial espanyola, han repassat el buit que els va fer la plaça financera i que ja notaven des de l’agost del 2014. Especialment colpidor ha estat quan Cierco ha reconegut que “hem viscut amb por durant deu anys” i ha afegit que “viure amb aquesta sensació és esgarrifós” perquè mai saps si pots acabar detingut i empresonat o no, atès que “t’enfrontes a dos estats”. I també el moment en què Miquel ha vingut a dir que estava corprès de saber que fins i tot el seu empresonament -va passar 22 mesos a la presó, i després gairebé mig any més en arrest domiciliari- havia estat dissenyat prèviament, amb la qual cosa probablement no era ni una decisió de la batlle instructora de la causa general del ‘cas BPA’, Canòlic Mingorance.
Tots dos, l’antic propietari i l’exCEO, han vingut a dir que la informació apareguda aquest dilluns a RAC1 no han fet res més que corroborar al que ja temien. I que van posar sobre la taula “des del minut 1”. “Era sorprenent que ningú va invocar la nostra presumpció d’innocència” i lluny d’això, des del primer moment “ens van criminalitzar”, ha dit Cierco, mentre que Miquel ha donat a entendre que la criminalització des dels mitjans de comunicació i la manca de suport de qualsevol altra entitat formava part “del full de ruta” per “fer grossa” la nota del FinCEN i facilitar la intervenció del banc i l’accés a totes les dades.
Els dos dirigents bancaris han remarcat el fet de sentir-se, a partir d’un moment, abandonats per les institucions. Molt abans de l’anunci de l’agència dependent del departament del Tresor. “Vam demanar empara als Coprínceps i no vam obtenir resposta”, tampoc va tenir “ni una sola repercussió ni a les autoritats andorranes ni a les espanyoles” el fet que es denunciés la clara coacció que va articular el qui en aquell moment, el 2014, era l’agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, l’inspector de policia Celestino Barroso.
Higini Cierco ha parlat de “maldat inaudita” que es va emprar “contra els que estàvem allà en aquell moment. Pensin que hi ha gent a qui se’ls ha arruïnat totalment la vida” o que, com a mínim, “els ha provocat un daltabaix” molt gran. Per això, saber ara “noms i cognoms” d’aquells que van participar en tot l’entramat suposa “un punt d’inflexió” i reforça “les ganes de lluita que encara hi són per demostrar la innocència de 700 persones”. Perquè, ha reiterat Cierco, des de l’entorn de BPA s’ha estat “extremadament generosos o magnànims” oferint un acord per fer una mena de llei de l’oblit i poder assolir una convivència social necessària després de tants anys.
ESCLETXA JUDICIAL
Ara bé, la informació apareguda aquest dilluns suposa “un punt d’inflexió clar” i “confiem que aquestes noves aportacions ens permetran obrir escletxes judicials o escletxes de negociació”, ha dit l’exmàxim accionista. Mentre l’antic CEO del banc ha deixat clar que reactivarà les querelles que al seu dia va interposar a Espanya i que o bé estan en discussió al Tribunal Constitucional o que no es van arribar a admetre per suposades manca de proves tot i l’existència de l’àudio de Barroso. Ara segur que “hi ha molta més contundència, molta més prova”.
Joan Pau Miquel es girarà jurídicament ara contra l’expresident espanyol Mariano Rajoy, que fins a la data no estava tan clarament evidenciat que estava al cas de tot, atès que tots els dards apuntaven fins a Jorge Fernández Díaz, i ara amb les noves revelacions queda clarament implicat el màxim mandatari espanyol. Segons Cierco, és evident que l’operació que es va dissenyar no la van orquestrar “tres policies fent un cafè”. Pot ser, ha remarcat l’empresari, que els agents proposin idees o maneres de fer, “però qui aprova que es confabuli” ve de més amunt. “Hi ha d’haver molta més implicació política d’envergadura”, ha dit Cierco.
I els documents que han vist la llum aquest dilluns ja evidenciarien contactes de primer nivell tant a nivell espanyol com andorrà. La connivència entre vàries parts amb “un clar engany als Estats Units”. En aquest marc, Cierco ha remarcat que la propietat del banc va presentar un document de 2.000 pàgines amb les al·legacions al FinCEN, quan ni des de Govern ni des de cap departament o agència de l’administració andorrana es va intentar defensar BPA. Vist en perspectiva, el comportament ja previ de les institucions, les autoritats o dels altres col·legues bancaris ja era revelador.
Comentaris (13)