Així ho ha indicat Ensenyat durant el seu discurs en la sessió tradicional de Sant Tomàs, davant no només de la resta dels consellers generals sinó també de la majoria d’autoritats. El síndic ha fet balanç de la feina feta els darrers mesos i, sobretot, ha volgut destacar la feta sobre la Llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges. “El consens va ser possible després del diàleg fructífer iniciat amb el debat monogràfic del 16 de novembre”, ha recordat i ha valorat que “vam saber trobar un denominador comú al tomb de la que probablement és la qüestió més rellevant i preocupació principal de bona part de la societat andorrana”.
“Aquells que puguin pensar que els ha estat donada una posició privilegiada, que només ells tenen una visió de país i un projecte de societat, són normalment incapaços de forjar-los i també incapaços de trobar solucions”, ha advertit el síndic
A la vegada, el màxim representant de la cambra parlamentària ha apuntat que la llei “no ha de ser vista com un punt d’arribada sinó de partida”. I ha reclamat que el consens “continuï sent la tònica en matèria d’habitatge de cara al futur”.
I no sols en aquest àmbit. Ensenyat ha remarcat altres tres on considera que cal “trobar acords amplis i consensos sòlids”. Un, la reforma del règim d’inversió estrangera; el segon, el desenvolupament urbanístic “incloent-hi els comuns”; i el tercer, la sostenibilitat del sistema de pensions. En aquest sentit, ha recordat que tots tres “són qüestions que formen part del programa de Govern per aquesta IX Legislatura i dels grups que conformen la majoria”. Això, però, “no significa que s’hagin de tractar únicament i exclusivament des de la dinàmica de majoria i minoria”.
En un quart tema cabdal -l’acord d’associació- ha admès que, ara per ara, no hi ha “tot el consens que seria desitjable”. Per això, ha encarregat una “missió” al cap de Govern: “treballar en els pròxims mesos perquè el consens sigui encara més transversal dins i fora de les parets de Casa de la Vall”. Una tasca en la qual, ha deixat clar, “el Consell General vol i ha de ser el centre d’aquest procés d’informació i debat”.
Ensenyat també s’ha referit a la negociació per la despenalització de l’avortament. “Es tracta d’un camí complex en el qual caldrà saber trobar equilibris i compromisos”. I, en aquest cas, també demana al Govern “continuar pel camí traçat” a la vegada que “se segueixi tenint el Consell General com a centre a l’hora de compartir i debatre aquest procés”.
I a l’hora de parlar d’acords, el síndic ha llançat un missatge a totes les forces polítiques. “El consens requereix també prendre consciència que la solució de les grans qüestions del nostre temps i del nostre país no estan a l’abast d’una sola formació i encara menys d’una sola persona”, ha apuntat. Per tant, “aquells que puguin pensar que els ha estat donada una posició privilegiada, que només ells tenen una visió de país i un projecte de societat, són normalment incapaços de forjar-los i també incapaços de trobar solucions”.
NOUS ABILLAMENTS, VELLES ESSÈNCIES
La sessió de Sant Tomàs ha servit perquè els consellers generals estrenin els nous abillaments, amb un disseny que, segons s’ha assegurat des de la institució, recuperen “l’essència dels que portaven els seus predecessors al llarg del segle XIX i principis del segle XX”. Així, s’assegura que les peces “recuperen el disseny que ja es podia observar en les primeres fotografies documentades de Casa de la Vall al segle XIX” mentre que amb el bicorni dels síndics s’aposta per “l’austeritat del tradicional”.