Cada formació política representada a la comissió, creada al setembre passat i impulsada pels diversos grups nacionalistes catalans, bascos i gallecs amb presència a la cambra baixa del parlament espanyol, hauran d’entregar en les properes hores el llistat de persones que interessa escoltar en el sí de la comissió. Encara que no han transcendit noms concrets, se citaran representants de BPA i, també, alguns dels dirigents polítics espanyols investigats per la Batllia com ara Mariano Rajoy o Francisco Martínez.
Hi prenen part 21 diputats que representen proporcionalment a les forces que tenen presència al Congrés. A banda de Bel, alguns dels noms que probablement tenen més repercussió pública, mediàtica, hi ha Gabriel Rufián (ERC), José María Espejo (Ciutadans), Jon Iñarritu (Bildu), Míriam Nogueras (Junts), Javier Ortega Smith (VOX) o José Antonio Bermúdez, del PP
L’acte de constitució ha estat breu i concís. Hi prenen part 21 diputats que representen proporcionalment a les forces que tenen presència al Congrés. A banda de Bel, alguns dels noms que probablement tenen més repercussió pública, mediàtica, hi ha Gabriel Rufián (ERC), José María Espejo (Ciutadans), Jon Iñarritu (Bildu), Míriam Nogueras (Junts), Javier Ortega Smith (VOX) o José Antonio Bermúdez, del PP. Per assentiment i sense que hi hagués cap pugna per elegir els membres que han de constituir la mesa de la comissió, s’han triat els cinc càrrecs establerts.
Així, a banda de Ferran Bel, que presidirà la comissió i a qui tots els presents lloen la seva capacitat de treball i, en principi, hauria d’assegurar un treball força neutral, hi haurà de vicepresidents la socialista Begoña Nasarre i el citat Bermúdez, i de secretaris, el representant del grup confederal i integrant Enrique Santiago, d’Unidas Podemos, i la popular Ana Belén Vázquez. La constitució de la comissió, que només estudiarà els actes ‘parapolicials’ comesos en l’època dels governs del PP -condició imposada pel PSOE- s’havia mantingut en un calaix i només s’ha reactivat en el moment que els socialistes s’han vist assetjats pel cas del diputat corrupte ‘Tito Berni’.
El PSOE ha decidit finalment impulsar la comissió sobre la denominada ‘Operació Catalunya’ per tapar la repercussió d’un cas que afecta una quinzena de diputats de la cambra. De fet, en l’acte de constitució de la comissió, els populars han protestat i han considerat “indignant” que es posi en marxa una comissió d’investigació parlamentària que “no té trajectòria judicial” i, en canvi, han lamentat els populars, els socialistes hagin refusat activar una comissió sobre el ‘cas Tito Berni’. Els integrants del PP han assegurat, amb tota la barra i subjectivitat, que a Espanya no hi ha cap judicialització sobre la denominada ‘Operació Catalunya’ i que el cas que afecta a Andorra a Jorge Fernández Díaz, a l’únic dels investigats als quals s’ha citat, “no progressarà” i, per tant, serà “una comissió sobre el res”. La mesa ha pres nota de l’al·legat popular i poca cosa més, deixant clar Bel que no s’està per analitzar si es fan comissions sobre unes qüestions o sobre unes altres en funció de la seva naturalesa judicial.
POSSIBLES COMPAREIXENTS
En les properes hores o dies s’haurà de saber quines persones seran citades a comparèixer a la comissió per declarar-hi. Noms com els de Mariano Rajoy, Pablo Casado, Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal hi són segur. També s’hi preveu alguna representació andorrana, amb dirigents de la nacionalitzada BPA entre altres al capdavant. I la CUP té interès, també, en escoltar antics dirigents del PSOE, que podrien anar des de Felipe González a José Barrionuevo.
Comentaris (5)