Espot ataca els “missatges simplistes” via xarxes socials que fan “por sobre el projecte europeu”

El cap de Govern admet que les expectatives sobre l’acord d’associació ara per ara “no són positives” alhora que els grups parlamentaris coincideixen en què cal afrontar els reptes de futur plantejats pel síndic

Sessió tradicional de Sant Tomàs. Fotografia a les escales.
Sessió tradicional de Sant Tomàs. Fotografia a les escales. Consell General

El cap de Govern, Xavier Espot, reconeix que els resultats de l’Observatori de tardor de l’AR+I “no són positius” especialment en relació amb la viabilitat de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que per al dirigent governamental és “l’única via possible per garantir la prosperitat del nostre país”. Alhora, assegura que es redoblaran esforços per millorar la comunicació” que no és gens fàcil per culpa dels “missatges simplistes i catastrofistes” que sobretot a través de les xarxes socials generen “por sobre el projecte europeu”.

Espot ha fet aquestes manifestacions en el marc de la diada de Sant Tomàs al Consell General. En aquesta jornada d’unitat entre les diferents institucions polítiques del país, el síndic, Carles Ensenyat, ha destacat els reptes que ha d’afrontar Andorra en el futur com poden ser l’habitatge, el creixement urbanístic o la qüestió europea, així com la reforma de Casa de la Vall. Tots els grups parlamentaris han coincidit en què cal tirar endavant els objectius fixats pel màxim responsable de la Sindicatura.  

“L’única via possible per garantir la prosperitat del nostre país és l’aproximació a Europa sota la forma d’aquest acord d’associació. Però també és veritat que bona part de les persones que declaren que votarien ‘no’ ho fonamenten en una manca d’informació suficient”

Un cop finalitzat el discurs del síndic general, Carles Ensenyat, tots els assistents a l’acte han posat en la clàssica fotografia a les escales de Casa de la Vall. El cap de Govern s’ha referit als resultats de l’enquesta de l’AR+I, que deixen palès el desencís de la població amb l’acord d’associació, la qüestió de l’habitatge i els salaris. “No la podem qualificar de positiva per aquells que creiem que l’única via possible per garantir la prosperitat del nostre país és l’aproximació a Europa sota la forma d’aquest acord d’associació. Però també és veritat que bona part de les persones que declaren que votarien no, i evidentment no estem a les portes del referèndum encara, ho fonamenten en una manca d’informació suficient”

Per això Espot ha emplaçat a seguir amb la tasca de conscienciació: “És una finestra oberta i ens esperona a haver de continuar amb aquesta tasca de pedagogia, de comunicació, des de la responsabilitat. A vegades aquest exercici de comunicació és difícil davant certs missatges catastrofistes o simplistes que, sobretot a través de les xarxes socials, tenen tendència a fer por sobre el projecte europeu, quan en cap cas està en joc la fiscalitat ni el nostre model migratori. Per tant, hem de prendre nota i això ens ha de carregar de responsabilitat i haurem de redoblar esforços tots plegats per fer una comunicació equilibrada, transparent i que obeeixi a la realitat dels fets”, ha explicat.

REPTES

Sobre els reptes fixats pel síndic, el mandatari governamental ha recordat quins són els fronts d’Andorra en els pròxims anys: “És un missatge d’optimisme i responsabilitat. Ha fixat molt bé quins són els grans reptes que tenim plantejats com a país: el creixement urbanístic sostenible, l’accés a un habitatge assequible, l’aproximació a Europa, el repte demogràfic... Tots aquests reptes ens els hem fet nostres des del Govern, i bona prova n’és que tenim un projecte de llei entrat a tràmit parlamentari i que espero que vegi la llum en les properes setmanes o en els propers mesos, que pretén donar una resposta ponderada i equilibrada”, ha destacat Espot.

El president de Demòcrates, Jordi Jordana, ha destacat les paraules del síndic comparant la reforma de l’antic edifici parlamentari amb el que ha de ser Andorra en un futur: “Ha fet un símil entre l’arquitectura de la Casa i l’arquitectura de país, que tot s’ha de renovar i adaptar. Ha plantejat els problemes que tenim, els que parlem cada dia, i que s’han d’examinar i analitzar per adaptar-los i sobretot definir el model de país que volem”, ha assegurat.

En aquest sentit, Jordana ha admès que el més complicat és trobar punts en comú en temes tan distants: “No acabem mai de perfilar-lo perquè hi ha una qüestió que s’ha de tenir present: el mateix creixement i l’evolució fa que moltes coses que, a priori, voldries imposar, a la pràctica és complicat compaginar-les perquè semblen contradictòries: creixement, però mantenir la immigració, mantenir el paisatge, però al mateix temps no podem deixar de construir un mínim, i totes aquestes qüestions són les que s’ha de trobar un equilibri”, ha remarcat el president de DA.

Minuts abans del discurs del síndic, a Casa de la Vall.
Minuts abans del discurs del síndic, a Casa de la Vall.

Per la seva banda, la vicepresidenta de Concòrdia, Núria Segués, ha volgut incidir en el poder polític i en l’habitatge com a qüestió cabdal a resoldre: “Està a les nostres mans donar solucions i redreçar els problemes que tenim a casa nostra, pel que fa a la qüestió de l’habitatge, territori i urbanisme, el benestar i la qüestió social. Estem d’acord des de Concòrdia i continuem insistint en què revertir la situació actual depèn única i exclusivament de nosaltres. Depèn del Consell General, depèn del Govern i, per tant, mirada llarga i agafar el compromís de començar a donar solucions de manera imminent i urgent a totes les qüestions com per exemple l’habitatge”, ha afirmat.

També ha compartit les seves paraules la presidenta del Partit Socialdemòcrata, Judith Casal, que ha compartit el discurs d’Ensenyat posant el focus en els més joves: “És un discurs integrador, busquen el lloc on podem identificar-nos tots, però en el que inferim és en la reclamació que ens assentem entre tots i construïm el que ha de ser el model de país pel futur, comptant amb la gent que ja hi ha contribuït i amb la gent que ha de venir a desenvolupar, com els joves, el projecte de vida a Andorra. No podem fer menys que estar d’acord amb el discurs d’avui”, destaca. Afegint que “no ens oblidem que Andorra no només la fa la gent que està activa avui en dia, sinó la gent que hi ha contribuït amb el seu treball i les seves empreses, i els joves que estan desitjablement pensant a fer un retorn al seu país. Això és una cosa que hem de tenir en compte entre tots per construir i repensar aquest model de l’Andorra del futur”, ha finalitzat Casal.

El president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha explicat que el discurs ha estat molt encertat, involucrant les futures generacions del país: “Les paraules del síndic amb motiu de Sant Tomàs m’han semblat molt adequades perquè, resumint, ens agafa l’essència, la tradició, les nostres arrels, els nostres costums per portar-ho cap al futur. Saber visualitzar què és el que volem convertir-nos. Cadascú dels consellers hem de saber fer aquesta anàlisi, igual que van fer els nostres avantpassats, saber veure cap a on volem portar el nostre país per deixar a les nostres generacions el millor país possible”. Mentre que el conseller no adscrit, Víctor Pintos, també ha quedat satisfet pels parlaments “en la línia del síndic últimament, que ens aporta els valors tradicionals del país i d’alguna manera els projectes sobre la realitat actual”.

Comentaris (8)

Trending