Discrepàncies entre el Tribunal de Comptes i el PS pel finançament del local

En l’informe del 2022 assenyala que el grup parlamentari paga 500 euros mensuals per l’ús de l’espai i dels mitjans humans quan la cessió de l’espai no es pot emmarcar en les finalitats del partit, mentre que des de la formació es defensa el caràcter puntual de les reunions

El president del PS, Pere Baró, en una compareixença en el local del PS.

El Tribunal de Comptes posa el dit a la nafra en el fet que el grup parlamentari socialdemòcrata (GPS) financi una part del local del PS i que la formació no contempli cap ingrés per aquesta qüestió ni tampoc informi del conveni que es va signar el 2022 per la legislatura 2019-2023. L’import mensual era de 500 mentre des de les files socialdemòcrates es defensa que la despesa entra dins dels arrendaments per actes o reunions puntuals.

L’informe fiscalitzador del corresponent a l’exercici 2022 posa en relleu que el conveni entre el Partit Socialdemòcrata i el seu grup parlamentari es fixa que aquest darrer podrà fer l’ús del local i els seus mitjans humans. L’import fixat és de 500 euros mensuals. L’operació ha comportat que el GPS hagi reconegut unes despeses contra el seu patrimoni per 16.000 euros i una despesa de l’exercici de 6.000.

Casal exposa que en aquest indret “es celebren reunions de treball entre consellers i militants amb relació a la tasca legislativa i els consellers reben ciutadans i representants de col·lectius que pel seu nombre no poden ser rebuts al Consell General”

El PS no ha especificat cap ingrés o dret respecte al grup parlamentari, ni, segons el Tribunal de Comptes, ha informat sobre l’existència d’aquests acords en els comptes corresponents als exercicis anteriors. En aquest sentit, recorda que “l’article 25 del Reglament del Consell General estableix que els recursos econòmics transferits als Grups Parlamentaris han de ser destinats exclusivament a finançar activitats i altres despeses relacionades amb l’exercici de les funcions parlamentàries”. Afegeix que “la cessió d’espais o la posada a disposició del seu personal no es pot emmarcar en les finalitats del partit polític, i per això aquests ingressos són contraris a les limitacions que imposa la referida norma”.

Per la seva part, la presidenta del grup parlamentari, Judith Casal, ha recordat que l’any 2019 ja van manifestar “aquest local conserva l’arxiu de les actuacions efectuades pels representants electes del partit des de la seva creació l’any 2000”. Així mateix, s’exposa que en aquest indret “es celebren reunions de treball entre consellers i militants amb relació a la tasca legislativa i els consellers reben ciutadans i representants de col·lectius que pel seu nombre no poden ser rebuts al Consell General”. Remarca que el 2020 el Tribunal de Comptes va recollir les al·legacions i es va considerar que els fets no eren constitutius d’infracció. A partir d’aquell moment és quan es formalitza el conveni.

Casal ha al·legat que “la despesa que es discuteix encaixa dins dels arrendaments de locals per actes o reunions puntuals. Ara bé, el fet que aquests siguin puntuals, no vol dir que el servei de pagament del lloguer hagi de ser-ho també”.

Les al·legacions presentades pel PS han generat el vot particular d’un dels membres de l’organisme fiscalitzador i recomana al Consell General que “que s'adoptin les mesures per una determinació de la normativa clara i precisa sobre la despesa par arrendaments per actes o reunions puntuals així com sobre la gestió de l'arxiu dels grups parlamentaris durant i un cop finalitzada la legislatura”.

EL DEUTE DE LIBERALS

D’altra banda, el Tribunal de Comptes torna a posar en relleu el deute que Liberals arrossega des del 2011 i que ascendeix a gairebé 173.000 euros. Es tracta de la famosa pòlissa de crèdit que l’aleshores president del Partit Liberal d’Andorra (PLA), Enric Pujal va signar per un import de poc més de 112.000 euros i que havia de servir per liquidar el deute. Aquesta operació no figura en els estats financers de l’exercici del 2022.

Des de l’actual direcció insisteixen que la formació es va refundar el 2015 i que totes obligacions des d’aquell moment “han estat degudament registrades”. Això fa, que segons l’organisme “existeix la incertesa i el Tribunal no pot manifestar-se sobre aquesta operació”.