El debat sobre el futur d’Andorra costarà 90.000 euros i no tindrà conclusions executives

Els documents fruit de les sessions aportaran reflexions que cada institució i partit podrà valorar i utilitzar com es consideri convenient

Roser Suñé, presidenta de la iniciativa 'Andorra reptes de futur'.
Roser Suñé, presidenta de la iniciativa 'Andorra reptes de futur'. Liberals d'Andorra

La iniciativa ‘Andorra, reptes de futur’ es posarà en marxa aquest dimarts. El primer punt a abordar seran les relacions internacionals del país i les fórmules per aconseguir el desenclavament del país. Serà la primera d’una llarga llista de sessions que s’allargaran durant dos mesos i que han de comptar amb institucions però també partits, societat civil o experts nacionals i internacionals. El cost de tot el procés ascendeix a 90.000 euros. Els impulsors han deixat clar que les conclusions no seran pas d’aplicació obligatòria per part ni de Govern, ni de comuns ni del Consell General.

Segons ha explicat la síndica general i presidenta de la iniciativa, la voluntat és “construir espais de debat per analitzar els reptes que té Andorra a 25 anys vista”. Amb les sessions, es busca tenir “elements de reflexió per aprofundir en temàtiques que necessiten una aportació conjunta de les institucions”. Ara bé, no es tracta pas “d’un espai d’acció directa per fer encàrrecs a Govern, Consell General o comuns”. El que sí que es farà és “un document que tothom podrà utilitzar com consideri convenient”.

Hi participaran 40 experts, 20 nacionals i 20 internacionals i estan convidades fins a 90 associacions de la societat civil

En una línia similar s’ha expressat la vicepresidenta de la iniciativa, la consellera general del grup socialdemòcrata, Susanna Vela. “Ha de ser un espai plural per escoltar postures des de diferents punts”, ha indicat, tot posant en relleu que “cada formació farà el que cregui convenient. Potser hi ha punts que puguin ser part d’un programa electoral o de l’acció futura d’algun Govern”.

Les sessions es dividiran en cinc grans àmbits: relacions internacionals i desenclavament físic; administració pública; transició energètica, medi ambient i canvi climàtic; diversificació i transformació econòmica; i salut, benestar i solidaritat. Altres matèries, com ara la seguretat, la justícia o l’educació es podran abordar de manera transversal.

A cadascun dels espais hi participaran representants i tècnics de les tres institucions però també d’altres entitats públiques com la CASS, Andorra Telecom, Actua entre altres. També hi haurà experts nacionals i internacionals (20 i 20 respectivament), ciutadans i associacions de la societat civil. Així, s’han convidat a un total de 90 i s’està a l’espera de quines accepten.

El projecte, que s’allargarà fins al 22 de juny i tindrà lloc a espais com el centre de congressos lauredià, el pavelló del Prat del Roure o l’Art Hotel, té un pressupost de 90.000 euros. La major part dels fons s’ha destinat a la contractació dels 40 experts que faran les seves aportacions. El cònsol menor d’Encamp, Joan Miquel Rascagneres, ha volgut expressar, en nom de les institucions impulsores la seva confiança en els resultats de la iniciativa. “Pot tenir una repercussió important si ho sabem portar bé fins al final, ha afirmat.

Comentaris (3)

Trending