Convenciment majoritari al Consell que l’auge ultradretà a Europa no afectarà l’acord d’associació

Demòcrates i PS recorden que els europeistes continuen controlant el Parlament Europeu, Concòrdia avisa que és més important el que passi a França i Andorra Endavant està convençuda que el ‘no’ s’imposaria amb claredat si ara hi hagués el referèndum

Una bandera europea. arxiu

Les forces parlamentàries andorranes estan convençudes que l’auge de l’extrema dreta a Europa no hauria de condicionar el debat sobre l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea (UE). Com a mínim, no ara per ara. Una altra cosa és què pot passar en el futur si no s’adopten decisions que puguin frenar aquest aparent sentiment creixent antieuropeista. En tot cas, Demòcrates i socialdemòcrates coincideixen en recordar que els europeistes continuen controlant el Parlament Europeu. 

Jordana: “El que és cert és que amb Europa hi hem de mantenir algun tipus de relació, i una relació més estable que no pas la que s’ha mantingut fins ara”

Amb tot, per a Concòrdia allò fonamental, més que les europees d’aquest diumenge, és l’impacte que han tingut els resultats França i la decisió del president de la República, Emmanuel Macron, de dissoldre l’Assemblea Nacional i convocar unes noves eleccions legislatives. Mentrestant, Andorra Endavant està convençuda, més que mai, que el ‘no’ s’imposaria amb claredat si ara hi hagués el referèndum sobre l’acord d’Andorra amb Brussel·les. El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, constata “un increment del sentiment antieuropeista” i l’auge de l’extrema dreta. Això, però, no treu, recorda el líder taronja al Consell General que “qui domina al Parlament Europeu són els europeistes”

En aquest mateix sentit, Jordana insisteix que “la composició i el control” de la cambra parlamentària a Brussel·les “no ha variat” i, per tant, “no crec que pugui influir massa” en el debat sobre l’acord d’associació entre Andorra i la UE. Referent a això, i tot deixant clar que allò que cal observar amb cura i molt detingudament són els resultats i els moviments que hi ha individualment a cada país, el president del grup parlamentari demòcrata ha indicat que passi el que passi, “el que és cert és que amb Europa hi hem de mantenir algun tipus de relació, i una relació més estable” que no pas la que s’ha mantingut fins ara.

Escalé: “El més rellevant per als interessos andorrans és la convocatòria d’eleccions legislatives anticipades a França. És un gest molt atrevit del president francès, perquè pot dur a una victòria de Reagrupament Nacional”

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, manté que “el resultat de les eleccions fa que la Unió Europea (UE) basculi més cap a l’ultradreta i l’euroescepticisme, amb el mateix nombre de diputats socialdemòcrates que d’extrema dreta. Això no hauria d’afectar les majories actuals, però és un avís de com pot evolucionar el panorama polític”. Si es traslladen aquests resultats a l’escenari d’Andorra i l’acord d’associació en marxa, Escalé recorda que Andorra “es vincularia a les decisions que els representants de la UE prenguin sobre el seu mercat. Ells prendrien les decisions i nosaltres les adoptaríem, sense representació pròpia a la UE. Si pugen els partits d’extrema dreta això voldria dir que Andorra també seria, indirectament, governada per aquests partits”.

Des d’Andorra Endavant, i referint-se en primer lloc a l’avançament electoral a França, Carine Montaner assegura que la decisió d’Emmanuel Macron “demostra maduresa política i el respecte cap a l’electorat francès”. La presidenta d’Andorra Endavant assegura que els resultats de les europees no són res més que el fet que “la democràcia ha parlat” i, per tant, “entenem el motiu pel qual avancen les legislatives” a França. “Tenint en compte el resultat de les eleccions europees s’avancen les eleccions legislatives a França per tal de tenir una nova configuració de l’arc parlamentari en funció de la voluntat del poble francès. El poder es trasllada al poble”. Montaner té clar que en el cas d’Andorra i l’acord d’associació, “pensem que el vot pel referèndum ara mateix seria un ‘no’”.

Montaner: “La decisió d’Emmanuel Macron demostra maduresa política i el respecte cap a l’electorat francès”

El president i conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere Baró, afirma que “dels resultats, la part positiva, diguem-ne, és que els europeistes, per entendre’ns, doncs mantenen el poder a Europa i crec que això és una molt bona notícia. La part negativa, evidentment, doncs és l'augment de l’ultradreta a Europa. Penso que és un problema que fa anys que se’n parla. Els polítics en general hem de trobar la solució de que baixi aquesta extrema dreta. Aquest darrer fet és el que ho ha de marcar tot i a partir d'aquí, doncs, els polítics, el que hem de fer és reflexionar el perquè d’aquest auge de l’extrema dreta”.

Quant a la composició del Parlament Europeu, el fet que “els europeistes mantinguin el poder crec que és molt important perquè, de fet, farà que no variï massa res”. Ara, “la manera de veure la política a Europa és molt diferent a nivell nacional”. I continua Baró amb la seva lectura tot mantenint que “a Europa, que el Partit Popular amb els socialistes pactin és bastant normal. I a partir d'aquí, doncs, veure... veure què passa a nivell Andorra”. El socialdemòcrata considera que quant a l’acord d’associació “penso que no afecta en res” perquè “principalment els europeistes, com a tal, ja m’hi he referit, mantenen el poder. No hi hauria d’haver afectació”. I és que “una altra lectura seria molt perillosa. Seria un error i un intenten de confondre la gent. A Europa, els europeistes mantenen el poder”.

Baró: “Els europeistes mantenen el poder. No hi hauria d’haver afectació. Una altra lectura seria molt perillosa. Seria un error i un intenten de confondre la gent”

Finalment, i mentre que el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi, assegura que ha d’estudiar els resultats europeus abans de pronunciar-s’hi, el representant de Liberals, conseller general no adscrit Víctor Pintos, afirma que “la lectura que en faig és que a la Unió Europea es van consolidant polítiques més conservadores a nivell global amb un avenç clar de la dreta”

Amb tot, Pintos manté que “no tinc clar l’efecte que poden tenir” els resultats dels comicis per constituir el Parlament Europeu en relació amb “el debat de l’acord d’associació, ja que per a mi no hi ha una correspondència clara entre una política més conservadora a nivell país i una resposta clara amb un ‘sí’ o un ‘no’ a l’acord. El que sí que crec es que Liberals d’Andorra té una oportunitat històrica per fer valer la seva ideologia i ens hem de posar d’immediat a picar pedra”