El Consell General crearà un grup especial per analitzar l’adopció del cabal comunitari

El formarien parlamentaris de les diferents formacions que podrien rebre el suport de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus; també es treballa en l’impuls d’una altra comissió que s’encarregui de la redacció de la nova llei del sòl

Una reunió anterior de la comissió d'Exteriors del Consell General.
Una reunió anterior de la comissió d'Exteriors del Consell General. CONSELL GENERAL/SERGI PÉREZ

El Consell General analitza la creació d’un específic de parlamentaris que abordi com s’haurà de fer, en cas que el referèndum sobre l’acord d’associació sigui positiu, el procés d’assumpció del cabal comunitari. S’ha d’acabar de definir exactament quina fórmula exacta es fa servir, però es té clar que serà necessari vist l’ingent nombre de normatives que caldria analitzar per veure com es transposen a Andorra. També s’està pendent de crear un altre grup que s’encarregaria de tirar endavant la reforma de la Llei General d’Ordenament del Territori i Urbanisme (LOGTU).

Aquesta setmana serà clau pel que fa al primer de grups. La comissió d’Afers Exteriors del Consell General ha de reunir-se i, entre altres punts de l’ordre del dia, té previst analitzar la creació d’un “comitè de redacció informal de la llei per a la represa del cabal”. Faltaria acabar de definir quina és finalment la fórmula escollida, vistes les opcions que planteja el reglament de la cambra. Una possibilitat que guanya força és la de fer una comissió d’estudi, tot i que tampoc es descarta que finalment es faci una d’especial.

En tot cas, com s’ha dit, la missió seria analitzar el cabal comunitari existent que, en cas que la població doni el si a l’acord d’associació haurà d’assumir Andorra. Establir quines directives s’haurien de transposar, quines s’estan ja aplicant per textos legals propis i quines necessitarien aprovar noves lleis. I, també, definir un cert calendari.

El grup estaria compost per consellers generals. Justament, quins és un dels aspectes que es podrien abordar en la reunió de la comissió d’Exteriors. També caldria acabar de pactar el funcionament, tot i que segurament s’acceptarà que es pugui rebre suport des de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus. El que està clar és que la tasca que haurà de fer aquest grup serà essencial perquè si el conveni amb la UE s’acaba validant, tocarà adoptar amb molta velocitat un nombre important de normatives comunitàries.

I, paral·lelament, també s’estudia al Consell General la creació d’un altre grup especial. En aquest cas, i després de la feina prèvia que ja s’ha anat fent des de la comissió de Territori, es considera oportú que sigui un òrgan a banda el que analitzi com s’ha de redactar la futura reforma de la Llei del sòl. Treballar en un text que pugui ser presentat com a proposició legislativa. En aquest cas, s’acceptaria que, a banda dels consellers generals, hi poguessin assistir a les trobades representants dels comuns i altres agents vinculats a aquest àmbit.

Comentaris (6)

Trending