El Consell encomana Govern que reguli per llei la indústria del cànnabis “terapèutic i medicinal”

La proposta ha comptat amb un ampli suport de la cambra, que també vol que es faci una campanya de sensibilització pel bon ús de les pantalles i insta a constituir una taula de treball per canviar la Llei de transferències; en canvi, la majoria refusa que es generalitzi ja el règim del tercer pagador

Els presidents dels grups demòcrata, de Concòrdia i CC, que han donat suport a la proposta. DEMÒCRATES

Govern haurà de presentar una llei que reguli la indústria del cànnabis sempre que sigui per a ús terapèutic i medicinal i, en cap cas, per a altres àmbits. La proposta d’acord ha estat validada per una àmplia majoria durant la tercera jornada del Debat d’Orientació. També s’ha encomanat l’executiu l’impuls d’una campanya pel bon ús de les pantalles o lleis sobre els drets de la gent gran i l’aigua. Al mateix temps, s’impulsarà una taula conjunta per abordar la reforma de les transferències als comuns. En canvi, s’ha refusat la proposta per generalitzar d’una vegada per totes el règim del tercer pagador.

El Debat ha finalitzat amb la votació de les diferents propostes -fins a 24 tot i que finalment han estat 23 perquè una ha estat retirada-. Com era de preveure, les sis que s’havien presentat des dels grups de la majoria han tirat endavant. I, entre aquestes, la que encomanava a Govern una llei que reguli la indústria del cànnabis. En aquest cas, durant la negociació entre els diferents grups, s’ha afegit de forma explícita que ha de ser per a ús “terapèutic i medicinal”. D’aquesta forma, es deixi clar que no s’admetien altres àmbits.

La proposta ha rebut un ampli suport. Majoria a banda, també hi ha donat suport Concòrdia i Andorra Endavant. Des d’aquest darrer grup, Carine Montaner ha celebrat que hi hagi “un canvi de voluntat” per regular aquesta indústria. Les tres abstencions han arribat des del PS, més per una qüestió de forma. La formació no considera adient que es parli en la proposta d’un fons sobirà que “encara no està constituït”.

Enganxada entre l’oposició i el cap de Govern pel compliment dels terminis a l’hora d’elaborar reglaments i implementar resolucions per part de l’executiu: “no puc acceptar que es digui que és sistemàtic”

Al llarg del debat s’han validat també les propostes de la majoria per demanar un pla d’accions que garanteixi la protecció d’infants i joves a l’entorn digital o una prova pilot per crear un sistema de pràctiques formatives al qual puguin accedir els estudiants. En aquest cas, s’ha optat perquè siguin els que hagin acabat quart de secundària, en comptes dels de batxillerat. També ha tirat endavant, en aquest cas unit a una feta per Concòrdia, el text sobre el suport al sector agrícola i ramader, així com els que instaven a elaborar una Llei de l’aigua i a apostar decididament per l’Agència Tributària Única.

Aquesta darrera ha estat aprovada per tots els grups, igual que la que havia presentat el conseller general no adscrit Víctor Pintos. El representant liberal proposava, i així ho ha acceptat la cambra, que s’impulsi un grup de treball conjunt amb corporacions parroquials, Govern i Consell General per analitzar la reforma de la Llei de transferències, seguint el que es va debatre dijous.

Entre les presentades pel PS, una de freda -no s’ha acceptat que s’estudiï la possibilitat d’implementar la gratuïtat d’una activitat extraescolar per als menors de maternal, primera i segona ensenyança- i dues de calentes. En aquest sentit, s’ha aprovat la proposta per crear una llei dels drets de la gent gran i un registre d’estudiants d’ensenyament superior.

Pel que fa a les propostes de Concòrdia, s’ha acceptat la que encarrega l’executiu que, en un termini de sis mesos, impulsi una “campanya de sensibilització i conscienciació” pel bon ús de les pantalles. Aquesta haurà d’estar dirigida específicament a estudiants, professors i famílies, però també a tota la ciutadania. També s’ha acceptat, tot i que canviant la denominació, la creació d’un parc tecnològic. En aquest cas, s’aposta per “una àrea d’innovació” que estigui “centrada en la captació i retenció del talent i la promoció de l’emprenedoria amb nous sectors sostenibles i recercant inversions d’alt valor afegit”. Amb una altra proposta, Govern haurà d’instar els comuns a entregar abans del 31 de juliol els resultats dels estudis de càrrega i, posteriorment, a fer un informe que recopili les conclusions i en faci una extracció a nivell de tot el país.

Menys sort han tingut les propostes de generalitzar el règim del tercer pagador (Andorra Endavant) o de fer una traducció jurada de l’acord d’associació). On s’ha generat més intensitat de debat, intervenció inclosa de Xavier Espot, ha estat en la demanda per obligar Govern a complir els terminis per elaboració de reglaments o implementació de resolucions parlamentàries. Des de l’oposició s’ha lamentat que, massa vegades, això no succeeix. Espot els ha retret que “no puc acceptar que hi hagi un incompliment sistemàtic”, tot i reconèixer que “a vegades no podem complir terminis que s’han establert sense demanar el nostre parer”. Al seu entendre, les crítiques “posen en tela de judici tots els treballadors públics”.