Vistos els darrers moviments documentals, el grup parlamentari català Junts s’ha mogut per demanar a la mesa de la comissió d’investigació de la denominada ‘Operació Catalunya’ que faci els contactes pertinents amb els òrgans de l’administració espanyola que pertoqui per obtenir un conjunt de documents, estudis, informes o altres que permetrien obtenir una visió molt aproximada de tot el que hauria passat entre el 2012 i el 2020 en relació amb totes les maniobres contra l’independentisme català i que tindrien en un element clau la derivada andorrana. Una part de la documentació podria estar classificada, però es voldria que el govern socialista espanyol n’aixequi la classificació, si fos el cas.
Les peticions es fan arran de les diverses compareixences que s’han anat fent a la comissió d’investigació. I és que fins i tot alguns dels policies que han acudit al Congrés s’han referit a certa documentació que existiria i que els parlamentaris voldrien poder llegir de forma íntegra i completa per poder comprovar què és el que es va estar coent durant temps. Alguns dels documents que se sol·liciten formen part de causes judicials com podria ser la peça coneguda com a Nikolai o la denominada ‘Operació Tàndem’.
Pel que seria la derivada andorrana hi hauria alguns informes que serien especialment reveladors. En aquest sentit, per exemple, una de les peticions que es fan es poder accedir a tots els informes coneguts com a GATI (grup d’anàlisi i tractament de la informació) de la policia nacional espanyola sobre l’‘Operació Catalunya’, que van ser registrats com a Operacions a Catalunya i que inclou, aparentment, 72 documents “entre el setembre del 2012 i fins al desembre del 2020, incloent, sense limitacions, tots els documents, així com la seva procedència i data de registre en el sistema”. Entre aquests 72 documents n’hi ha de referents a Andorra.
També n’hi podria, de documents ‘andorrans’, en els informes BARC, que també es demanen tots. BARC per brigada d’anàlisi i revisió de casos de la policia nacional espanyola. Després, de documentació amb transcendència clarament per Andorra seria els enviats pel Sepblac, la policia o la guàrdia civil al FinCEN o a qualsevol altra institució nord-americana com podria ser l’FBI i la DEA. Documents que parlin de la BPA i, per exemple, aquell que va reconèixer haver enviat el comandament de la guàrdia civil Basilio Sánchez Portillo També es demanen correus electrònics interns del Sepblac i demandes d’informació fetes pel mateix organisme de prevenció de blanqueig de capitals en referència a diverses persones jurídiques i físiques, que tenen a veure amb Andorra o amb dirigents polítics o empresaris catalans.
Comentaris (11)