El Congrés espanyol accelera la investigació de la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’

Els propers dies s’ha d’aprovar una llista de compareixents i l’ordre de les intervencions, en què es podria prioritzar que allò relatiu a l’atac a la sobirania del Principat passi en primer lloc

Jorge Fernández Díaz i Mariano Rajoy al Congrés. ARXIU

La comissió d’investigació de la denominada ‘Operació Catalunya’ al Congrés espanyol accelera els seus treballs. I és probable, encara que ni molt menys està tancat del tot, que tots aquells elements que tenen a veure amb l’atac a la sobirania andorrana, que va tenir com a element més evident l’enderroca de Banca Privada d’Andorra (BPA) s’acabi tractant en primer terme. Aquesta qüestió s’ha de debatre en breu.

De fet, segons que han indicat fonts parlamentàries espanyoles, els propers dies s’ha d’acabar aprovant un llistat de compareixents i l’ordre de les intervencions. En funció de quins elements es vulguin tractar abans o després, es faran comparèixer un o altre intervinents. Un dels escenaris plausibles, que es va posar sobre la taula aquest dimarts en una reunió de la mesa i els portaveus dels grups amb presència a la comissió d’investigació, és que la qüestió d’Andorra es tracti en primer lloc per, després, poder-se centrar a tot allò més de caràcter intern espanyol.

Es reactiva al Congrés la comissió que ha d’avaluar la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’

En tot cas, la comissió en qüestió pretén analitzar els comportaments que hi va haver dins del ministeri d’Interior durant els governs de Mariano Rajoy i, especialment, amb Jorge Fernández Díaz al capdavant del departament. També, quina va ser l’actuació, aparentment irregular, de la denominada ‘policia patriòtica’. En aquest marc, i com a exemple d’una de les intervencions fora de la llei que s’hauria dut a terme, hi ha allò relatiu a BPA i Banco Madrid.

El treball de la comissió s’hauria accelerat després que l’expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, hagi mantingut recentment una trobada a Suïssa amb una delegació del PSOE i amb la intervenció d’un mediador internacional. Com que els equilibris polítics són els que són a Espanya, als socialistes els interessa mantenir al costat seu Junts. I per aquesta formació, l’aclariment definitiu de tot allò que va envoltar l’‘Operació Catalunya’ és cabdal.