Concòrdia ultima una llei per despenalitzar l’avortament lliure durant les primeres 14 setmanes

El text preveu eximir les dones que interrompin l’embaràs sigui quin sigui el motiu durant el tram inicial de gestació, i també fins a les 22 setmanes en cas de violació i sense termini si hi ha risc per a la mare o malformació del fetus

Núria Segués en seu parlamentària.
Núria Segués en seu parlamentària. Toni Solanelles

Concòrdia té avançat un esborrany de llei per despenalitzar l’avortament. El text, que s’ha treballat amb agents socials i associacions, aposta perquè no es pugui imputar cap delicte a les dones que interrompin l’embaràs fins a la catorzena setmana, siguin quin sigui el motiu. També preveu terminis més amplis per a determinats supòsits com ara la violació o la malformació del fetus Des de la formació es té clar que tirar endavant aquests canvis “és una qüestió urgent” i cal “posar fil a l’agulla”.

Així ho ha explicat a Altaveu la consellera general Núria Segués, que no ha amagat que el dia escollit per fer públic aquesta feina ja avançada té intencionalitat, ja que coincideix amb l’arribada del secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, a Andorra per participar en la missa de celebració de Meritxell. “Nosaltres volem recordar que és un debat que hem de tenir i que no el podem ajornar més”, ha indicat la parlamentària, tot remarcant que “és una qüestió important”. I, a més, s’ha mostrat convençuda que “es tractarà la qüestió en les trobades [del representant del Vaticà] amb Govern”.

Segués ha explicat que, fins ara, s’ha fet “un treball intern”, però també compartit amb agents socials i associacions amb l’objectiu “d’enriquir-la”. El que es té clar és que “volem agafar la iniciativa” perquè “és un debat que dura temps i s’està ajornant però cal posar fil a l’agulla per materialitzar el dret a la dona a decidir sobre el seu propi cos”. I ha recordat que els informes jurídics que es van demanar a Govern, com ara l’elaborat per l’advocat Manel Pujadas, evidencien que “la interrupció voluntària de l’embaràs és totalment constitucional”.

El que sí es té clar és que la despenalització seria ambiciosa. No es limitaria als coneguts com a supòsits bàsics sinó que aniria més enllà. I, a més, es vol que les intervencions necessàries estiguin incloses a la cartera de serveis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Així, el text trauria qualsevol càrrega penal a les dones que avortin durant les primeres catorze setmanes de la gestació, “de forma lliure, independentment de la raó que tingui”. A banda, també es proposa un termini de 22 setmanes si hi ha hagut una violació i cap limitació en el cas de risc per a la vida per a la mare o de la malformació del fetus.

Concòrdia té l’esborrany avançat, però no preveu una entrada a tràmit immediata. “Volem alimentar-lo també dels coneixements dels agents socials i les associacions”, indica. I, també, reconeixen que “necessitarem poder-lo treballar amb els altres grups”. Per això, s’entén que la tramitació serà “a mig termini”. Ara bé, sense pressa però sense pausa, perquè el tema, remarca, “és prou important perquè ens focalitzem”.

Comentaris (10)

Trending