El projecte legislatiu ha estat validat per una àmplia majoria de la cambra parlamentària. De fet, només se n’ha desmarcat Andorra Endavant. I ho ha fet no per com es regula el registre sinó pel fet que s’hagi inclòs al text la disposició que modifica la Llei d’immigració per ampliar l’estada dels ciutadans ucraïnesos al Principat. En aquest punt, Marcos Monteagudo considera que la fórmula emprada “no és l’adequada” i, per això, s’ha optat per l’abstenció. Des de Demòcrates, Maria Martisella li ha volgut recordar que tot responia “a no deixar aquestes persones sense protecció i calia que fos aprovada amb celeritat”. El mateix argument ha expressat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné: “corria pressa introduir aquest canvi per no haver d’enviar aquestes persones, moltes d’ells vulnerables, a casa”.
A favor, en canvi, hi han votat PS i Concòrdia. Ara bé, amb un sí crític. Totes dues formacions han lamentat el que consideren una mancança: el fet que al país no hi hagi una llei més àmplia que reguli l’exercici de la llibertat religiosa. “Fa temps que hauria de ser una realitat”, ha comentat Susanna Vela, que ha indicat que “aquí bàsicament es regula una eina; s’ha fet un treball a mitges”.
Sobre aquest punt, la consellera general de Concòrdia Núria Segués ha apuntat que “cal disposar d’una llei de llibertat religiosa que pugui oferir un marc global per exercir-la”. Això sí, ha indicat que ha de ser “una nova norma i no pas un títol en un altre text”. Al seu entendre, és necessària per “garantir la tolerància i el respecte mutu i assegurar que cap confessió sigui ni discriminada ni privilegiada”.
Un altre punt que ha generat diferències ha estat la petició de Vela a Govern. La parlamentària escaldenca ha recordat que el 2018 la Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, aprovada per donar cobertura a l’acollida de refugiats sirians, es va establir també que l’executiu hauria de presentar un altre text: una llei sobre el dret d’asil. Per això, ha instat a complir aquest compromís. Ara bé, no sembla pas que la petició tingui gaire èxit.
I és que la ministra ha donat a entendre que, al seu entendre, ara aquest text ja no és necessari. “Al final, la llei que ens pensàvem que era transitòria no només ha servit per al conflicte sirià sinó també pel d’Ucraïna”, ha apuntat. A la vegada, ha assegurat que “podria fer-ho per a altres situacions”.
MÉS CDI
La cambra també ha validat aquest dijous fins a tres nous convenis per evitar la doble imposició. Així, s’han ratificat els que s’havien signat fa uns mesos amb Letònia, Romania i Montenegro. El ministre de Finances, Ramon Lladós, ha recordat que, amb aquests ja són 20 els acord en aquesta matèria tancats per Andorra. La votació s’ha fet per assentiment, tot i que des d’Andorra Endavant s’ha reclamat que es busquin enteses amb “països amb què es pugui tenir més activitat mercantil”. Sobre això, Lladós ha avançat que es treballa amb el Regne Unit, Alemanya i Àustria.
Comentaris (2)