Poc més del 62% dels enquestats tenia decidit el seu vot abans de la campanya electoral, mentre que un 32% el va decidir durant les dues setmanes en què els partits van presentar les seves propostes de govern. La formació que en surt més ben parada és Concòrdia. Es tracta d’un moviment que es va presentar en societat a inicis de juliol del 2022 i que bona part de la ciutadania estava expectant per veure en quin espai de la política andorrana s’ubicaven i quines propostes farien. El fet que gran part dels seus membres fossin desconeguts en l’àrea política ha fet que molts dels electors s’esperessin a la campanya per escoltar què proposaven. En aquest cas, la meitat dels enquestats que els van votar assegura que es van decidir durant aquest interval de temps.
El coordinador de l’àrea de sociologia de l’AR+I, Joan Micó, explica que “hi ha molta gent que no coneixia el candidat, Cerni Escalé i ha estat capaç de convèncer l’eclectorat”. En aquest sentit, ha estat més convincent que la presidenta i candidata d’Andorra Endavant, Carine Montaner, qui el 37,5% dels enquestats que la van votar també ho fan fer després d’escoltar les propostes electorals. En el cas de Demòcrates, gairebé el 70% ja tenia el vot decidit o en el cas del PS, més del 72% també ho sabien a qui votar.
Un altre dels aspectes a tenir en compte és que si fa o no fa els percentatges de l’enquesta prelectoral amb la de després dels comicis pel que fa a la simpatia que els enquestats senten per un partit o un altre són bastant similars, excepte Concòrdia que abans del 2 d’abril només un 6% dels enquestats manifestava aquest sentiment i després de les eleccions, la xifra s’eleva al 19,1%.
Pel que fa al perfil dels votants de Concòrdia, l’enquesta estableix que, majoritàriament, tenen entre 18 i 44 anys amb estudis universitaris o ensenyament secundari superior i són professionals tècnics, treballadors del comerç o hostaleria, entre altres.
XAVIER ESPOT, EL MÉS BEN VALORAT
El candidat demòcrata i actual cap de Govern, Xavier Espot, és el polític més ben valorat amb molta diferència. El 27,2% dels enquestats li atorguen aquest títol, seguit del president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, això sí amb un 7,8%. La presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montané obté un 6% i qui va ser candidat del PS a la llista nacional, Pere López, només un 2,5%.
De fet Espot, segons l’enquesta va ser el candidat més convincent amb gairebé el 50% dels enquestats, seguit d’Escalé amb un 22,4%. Molt enrere es queda Montaner amb un 7,4%, Pere López amb un 2,8%, mentre que Judith Pallarès (Acció) i Josep Maria Cabanes (Liberals) no arriben a l’1%.
D’altra banda, la majoria de votants de Demòcrates i Liberals consideren que la situació econòmica del país és bona o molt bona, mentre que en el cas de la resta de formacions la consideren entre regular i dolenta. Els aspectes que han tingut més pes a l’hora de decidir el vot són els candidats i el programa electoral, seguits de la ideologia.
Joan Micó ha posat en relleu que en el cas de Demòcrates “és una formació capaç d’aglutinar persones de dreta, de centre i centre esquerra”. En el cas de Concòrdia, diu ha tingut la capacitat de rebre vots de centre-dreta i Andorra Endavant “té tota la franja de vots”. En aquest sentit, diu, que DA porta molts anys en l’espectre polític i el fet d'aconseguir presentar llistes a totes les parròquies li permet tenir més avantatge a l'hora de guanyar.
Comentaris (2)