Concòrdia demana a Govern que “aturi la campanya d’informació clandestina” sobre l’acord amb la UE

El principal partit de l’oposició acusa l’executiu que en les xerrades a les escoles i amb els col·lectius de professionals només s’expliquen les bonances del text i no la part negativa; a la vegada critiquen que no se’ls hagi facilitat la documentació actualitzada

Segués, Escalé i Casadevall durant la roda de premsa.

Concòrdia ha acusat el Govern de fer “una campanya d’informació clandestina” sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea. Tant el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, com la consellera general, Núria Segués, han criticat que es facin xerrades a les escoles i amb altres col·lectius professionals on “només es parla de les bondats de l’acord”. Consideren que hi ha una manca de transparència i que l’executiu no els ha tramès la documentació actualitzada. Asseguren que, actualment, la seva posició continua sent la del ‘no’.

El principal grup de l’oposició ha posat el crit al cel per les maneres de fer de l’executiu amb l’acord d’associació. Escalé ha fet un repàs cronològic des del juliol de l’any passat fins a l’actualitat on s’ha queixat que no se’ls hagi tramès tota la informació actualitzada fins al moment sobre l’estat de l’acord d’associació amb la Unió Europea. De fet, ha exposat que Andorra Endavant sí que havia disposat de documentació que ells no tenien i que han hagut de reclamar. Segons el president del grup parlamentari, “el Govern s’escuda en què només la tenen els partits que formen part del pacte d’Estat” i ha remarcat que “això no té cap validesa legal. De fet, tenen més detalls partits extraparlamentaris que nosaltres”.

La consellera general exposa que “els alumnes marxaran en breu a estudiar a l’estranger i són un col·lectiu vulnerable que està formant la seva capacitat reflexiva. No poden discernir entre els pros i contres”

Tant Escalé com Segués han acusat l’executiu d’estar fent “una campanya clandestina d’informació” anant a fer xerrades als centres de batxillerat i reunions amb col·lectius de professionals on, segons diuen “hi ha una manca de transparència perquè només parlen de les bonances i no dels riscos”. Un fet que ha titllat de “propaganda”. En el cas dels centres educatius, la consellera general exposa que “els alumnes marxaran en breu a estudiar a l’estranger i són un col·lectiu vulnerable que està formant la seva capacitat reflexiva. No poden discernir entre els pros i contres”. Per aquest motiu, demanen que “el Govern surti de les escoles i publiqui la informació de què disposa”.

Precisament, demà el Govern farà una lectura comentada als consellers generals del document que va fer públic el passat divendres i a la tarda durà a terme la reunió informativa al Centre de Congressos de la Capital. En aquest sentit, Cerni Escalé ha recordat que Mònaco ha deixat les negociacions en suspens i no ha tingut cap efecte. Considera que “si el clima continua sent negatiu, el Govern no hauria de signar el document ni sotmetre-ho a referèndum. Així estalviaria un impacte reputacional negatiu per al Principat”. Ha volgut deixar clar que el posicionament del ‘no’ a l’acord d’associació “no s’ha d’entendre com una negativa a Europa perquè nosaltres som europeistes”. Així mateix, ha remarcat la importància que hi hagi informes de contrast com els que ha encarregat Andorra Endavant i ha exposat que quan disposin de la documentació actualitzada també n’encarregaran.

CANVIS EN LA LLEI DE TRANSPARÈNCIA

D’altra banda, el conseller general, Jordi Casadevall, ha anunciat que entraran una proposició de llei per modificar la Llei de transparència que obligui el Govern a trametre tots els informes que repercuteixin en l’activitat legislativa com és el cas de l’auditoria externa encarregada sobre l’escàndol de les pensions d’invalidesa de la CASS. En aquest sentit, lamenta que “la parapública comenti el cas amb l’executiu, però no amb el Consell General i s’hagi volgut utilitzar el pressupost per condonar el deute”. Destaca que en el cas de les demandes d’informació passen molts dies des que es fa la petició fins que Govern contesta. A la vegada, has de saber que existeixen els documents”.

Demà es votarà la constitució de la comissió d’enquesta en què hi ha la proposada per Concòrdia, PS i el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, i la dels grups de la majoria. Jordi Casadevall  és conscient de les postures d’uns i altres estan allunyades, però “lluitarem fins al darrer segon perquè DA accepti les nostres propostes”. Insisteix que el rol ha de ser el de dirimir responsabilitats polítiques i si es veuen indicis de delicte traslladar-ho a la fiscalia.