El comité de Demòcrates a Sant Julià ha d’escollir uns suplents amb rang de titulars

La previsió del partit és que els números 1 i 2, Helena Mas i Joan Antoni Leon, ocupin càrrecs al Govern en cas de victòria i que els 3 i 4 entrin de consellers generals

Eugeni de Santiago, president del comitè local de Demòcrates a Sant Julià, durant una roda de premsa. ALTAVEU

El comitè local de Demòcrates de Sant Julià de Lòria triarà els suplents de la llista parroquial de la formació. L'acord era que el cap de Govern, Xavier Espot escollís els dos primers -Helena Mas i Joan Antoni León- i que els militants lauredians s'encarreguessin dels suplents. En aquesta ocasió tindran molta rellevància ja que en cas de victòria, els dos primers passarien a Govern. Helena Mas de ministra de Salut i Joan Antoni León a Interior.

Si es compleixen les previsions de la formació taronja, els dos suplents passarien a ser consellers generals i d'aquí la importància de la reunió que ha de mantenir el comitè local lauredià amb Xavier Espot i Jaume Serra, president i secretari general del partit respectivament. Per primer cop des del 2015, els demòcrates lauredians veuen possibilitats de guanyar en una parròquia on en els dos darrers comicis generals han sortit escaldats tot i portar dos ministres de candidats.

El 2015 va ser Gilbert Saboya amb Carol Puig -ara número cinc a la llista nacional-, i el 2019 es van presentar Carles Àlvarez Marfany i Vicky Grau. El plantejament de Demòcrates és que per tenir la majoria absoluta han de guanyar a Sant Julià de Lòria. La parròquia ha adquirit més importància per a ells després del pacte entre socialdemòcrates i progressistes que els pot fer perdre parròquies com Andorra la Vella.

Per això es vol confeccionar una llista parroquial potent en tots els seus noms, suplents inclosos, en un territori dominat per una Unió Laurediana que es pot veure perjudicada per la presència de noves formacions com Concòrdia o Andorra Endavant. S'ha de tenir en compte que l'embrió de Concòrdia és Desperta Laurèdia, amb tres consellers al comú, i Andorra Endavant amb Carine Montaner de presidenta i que ja sap el que és fer una campanya electoral -i guanyar-la- el 2019 a Sant Julià amb Josep Majoral i amb Terceravia-Unió Laurediana. Si mai Liberals també acaba fent llista serà un obstacle més perquè el partit de Josep Pintat revalidi la seva victòria de fa quatre anys.

A tot això, els partits no obliden que al desembre hi ha eleccions comunals i més d'un guarda alguna carta, especialment els Demòcrates disposats a trencar l'hegemonia de Terceravia-Unió Laurediana a la corporació.