La candidatura de Gili va ser la més rentable de les comunals, la d’Alcobé la que menys

El Tribunal de Comptes acorda un total de 77.410 euros de subvenció per a les formacions que van concórrer als comicis del desembre passat, que en global van originar unes despeses electorals de pràcticament 279.000 euros

Els integrants de Consens per Escaldes-Engordany el dia de la penjada del cartell.
Els integrants de Consens per Escaldes-Engordany el dia de la penjada del cartell. M. P.

Proporcionalment, la candidatura Consens per Escaldes-Engordany, liderada per l’actual cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, va ser la més rentable de totes les que van concórrer als comicis comunals del passat mes de desembre. Amb la subvenció estatal que rebrà producte dels vots obtinguts i els consellers assolits, cobrirà el 78% de les despeses que va tenir durant la campanya. A l’altre extrem s’hi situen els Demòcrates de Canillo. Tot i no tenir adversaris, van gastar molt comparat amb l’ingrés que generaran, de tot just el 8,5%. Van ser els seus col·legues ordinencs, però, els que més diners van gastar al tomb de la campanya. I la que menys inversió va fer va ser la candidatura del PS a Encamp.

Anem a pams. El Tribunal de Comptes acaba d’aprovar la subvenció que l’Estat haurà d’atorgar pels suports obtinguts durant els comicis comunals. En conjunt, les catorze formacions o agrupacions electorals fiscalitzades en l’informe de l’organisme que presideix Francesc Pons rebran 77.410 euros. Per contra, i en conjunt, se’n van gastar molts més, de diners: en conjunt es van declarar 279.258,31 euros de despesa electoral dels quals se n’han justificat 278.913,78. És a dir, la rigorositat no es pot pas retreure a cap formació. Una altra cosa són els rendiments.

Captura de pantalla 2024 07 24 a las 20.05.09

Qui més diners va invertir va ser Acció Comunal d’Ordino (ACO), els demòcrates ordinencs, que van tenir unes despeses de 30.389,56 euros i tot i guanyar els comicis en recuperaran solament 3.470, és a dir, menys de l’11,5%. Els ‘taronges’ de Canillo són els que en xifres absolutes menys diners rebran: 2.460 euros (Units per Ordino es queda amb 2.635 euros) tot i gastar-se 28.945,70 euros. Són els demòcrates i associats els que més diners van gastar-se de llarg. Per exemple, Ciutadans Compromesos se’n van anar fins als 29.495 euros, la mateixa xifra justificada pels demòcrates d’Andorra la Vella tot i que els primers recuperen ‘només’ el 19,8% (5.865 euros) i els segons s’enfilen fins al 30% (9.100 euros).

En l’altre extrem, la formació que rebrà la subvenció més alta és Enclar. En concret li pertoca una aportació de 10.215 euros, que suposa el 62% del que va invertir, poc més de la meitat que els seus adversaris en la cita electoral: 16.377,31 euros. Amb tot, no és pas la formació més rentable en termes proporcionals. Ni tampoc la que cobreix en xifres absolutes un muntant més elevat. La formació Avancem, els socialdemòcrates encampadans encapçalats per Marta Pujol tot just hauran de posar 1.500 euros de la butxaca. En van invertir 4.881,04 i en recuperen 3.325 (68%).

En termes de rendibilitat, ja s’ha dit, qui millor ho va fer va ser Consens per Escaldes-Engordany, la formació liderada pels qui eren i continuen sent cònsols de la parròquia escaldenca, Rosa Gili i Quim Dolsa. Les despeses electorals declarades i justificades són de 10.573,34 euros mentre la subvenció que els pertoca és de 8.300 euros, un no gens menyspreable 78%. Per cert, que la subvenció no pot se mai superior a la inversió realitzada. I els únics que no van quadrar al cèntim allò declarat del justificat, per molt poc, quedi clar, van ser Amb Seny de la Massana i dues formacions lauredianes: Unió Laurediana i Per Sant Julià. La desviació, quedi clar, és ínfima.

Comentaris (1)

Trending