Un de cada dos ciutadans que es fan andorrans per residència són d’Espanya

Durant el primer trimestre del 2024, un total de 216 persones residents van sol·licitar la nacionalitat, de les quals 135 van obtenir el passaport per plenitud de drets i en 44 casos van haver de renunciar al passaport anterior

Un passaport andorrà.

La gran majoria de residents que obtenen la nacionalitat andorrana havent de renunciar el passaport d’origen ho fan després d’haver residit vint anys o més. En aquest sentit, un de cada dos ciutadans que adquireixen el passaport del Principat per residència són espanyols. Així ho posen en relleu les dades fetes públiques pel departament d’Estadística.

Durant el primer trimestre del 2024, 216 persones van sol·licitar la nacionalitat andorrana. Del nombre total, 135 van ser atorgades amb plenitud de drets i 81 van ser resoltes amb el reconeixement del dret d’adquisició de la nacionalitat a títol provisional. De les persones a qui se’ls hi va atorgar el passaport andorrà per plenitud de drets, 90 la van adquirir per origen, 44 per adquisició i 1 per altres motius. Els casos d’adquisició van haver de renunciar a la seva nacionalitat anterior. D’altra banda, 81 van ser resoltes a títol provisional en espera que acredités la pèrdua de la o les nacionalitats d’origen.

Seguint la normativa europea en matèria d’estadístiques de migració i protecció internacional, l’estadística d’adquisicions de nacionalitat de residents només considera els processos que impliquen un canvi de nacionalitat i que es refereixen a persones residents.

Així, de gener a març, de les 44 adquisicions de nacionalitat, el 79,5% s’obtenen per l’opció de residència, el 18,2% per matrimoni i el 2,3% restant s’obtenen per altres motius. El 40% de les adquisicions per residència corresponen a dones i el 60% restant a homes, i es caracteritzen per ser majoritàriament de persones que han nascut a Espanya i que han renunciat a la nacionalitat espanyola (51,4%).

Pel que fa a les adquisicions de la nacionalitat per matrimoni, el 62,5% són dones i el 37,5% són homes.

Etiquetes: