Bona rebuda política al nou coadjutor però amb avís de Concòrdia i PS sobre l’avortament

Els partits consideren positiu que s’hagi impulsat una transició via aquesta figura, però les dues formacions deixen clar que seguiran lluitant per aconseguir avançar en la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs

Un instant de la roda de premsa de presentació de Serrano Pentinat com a nou bisbe coadjutor. BISBAT URGELL

Els grups polítics consideren positiu el nomenament ja d’un bisbe coadjutor de cara a consolidar-se com a futur relleu del Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives. De fet, les diferents forces consultades han rebut amb satisfacció l’anunci i la presentació de Josep-Lluís Serrano Pentinat. Ara bé, des de Concòrdia i el Partit Socialdemòcrata també s’ha volgut fer un avís: continuaran lluitant per aconseguir avançar en la despenalització de l’avortament i, fins i tot, més enllà.

Així, Cerni Escalé ha posat en relleu que nou coadjutor “serà algú clau en el futur del país” i ha expressat el desig que tingui “ambició” i “l’esperança” per “poder avançar en problemes importants del país”. I, entre ells, “l’avortament”, així com altres qüestions estratègiques. El líder de Concòrdia també ha considerat que l’elecció d’aquest sistema de successió és positiu. “Dona temps per mantenir la memòria institucional”, ha manifestat.

Per la seva banda, el conseller general i president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere Baró ha celebrat que “és un perfil del gust de l’actual Vaticà, més progressista”. A la vegada, ha apuntat que “la nostra intenció és mirar de trobar solucions a problemes com el de l’avortament”. Per això, ha apuntat que “si hi ha ganes de dialogar i d’avançar, estarem encantats”.

Des de Demòcrates, el president del grup parlamentari, Jordi Jordana, ha indicat que l’anunci és “molt positiu” perquè “suposa una continuïtat de la institució i ens dona tranquil·litat com a país”. A la vegada, també ha remarcat que veu amb bons ulls el perfil de Serrano Pentinat. “Ve del sector diplomàtic i té una edat ja amb prou experiència per assumir la seva funció”, ha comentat. Una altre punt que ha volgut destacar és el fet de ser català, fet que “li farà entendre millor la realitat d’Andorra”.

La visió també és positiva per part de Carine Montaner. La líder d’Andorra Endavant ha recordat que, al cap i a la fi, el nomenament “és una qüestió de l’església, que és qui el nomena” i, per això, ha apuntat que “entenem que trien el millor perfil per al país”. En tot cas, sí que ha posat en valor el fet que tingui “una experiència diplomàtica”.

Des de Liberals, Víctor Pintos ha recordat que l’anunci d’un coadjutor “era el que d’alguna manera tots podíem preveure”, entre altres coses perquè “el mateix Copríncep ja ens havia anticipat que ens havia demanat aquesta figura”. Per tant, es compleix, apunta, “un desig” del mateix Vives que no deixa de ser la fórmula que ja es va fer servir amb la successió de Martí Alanis.