L’anunci ha estat totalment inesperat. Ha estat el mateix Espot qui ha volgut informar del relleu al capdavant del ministeri clau en la legislatura, per culpa de la pandèmia. Al mateix temps ha deixat clar que canvia la cara visible però no pas els projectes. Iniciatives com la implementació de la via preferent, la culminació del pla de salut mental o l’aterratge de Grífols “tindran continuïtat”.
El polític ordinenc, en moments emocionat, ha explicat que no pot fer compatible el tractament mèdic que necessita després de superar per segon cop el coronavirus i que prefereix fer “un pas al costat” per un “criteri de responsabilitat”
La sortida de Benazet es deu a motius de salut, com ha volgut explicar ell mateix. “El vaig començar a tenir quan va patir la Covid-19 el desembre i no l’acabo de resoldre”, ha explicat, tot aclarint que “no representa un risc per a mi a llarg termini”. El tractament per solucionar-ho, però, sí que dificulta poder continuar dirigint el ministri. “No puc fer les dues coses amb la medicació que haig de prendre”. Per tant, ha decidit “fer un pas al costat” per “un criteri de responsabilitat”.
El polític ordinenc ha recordat que durant la seva etapa al ministeri -hi va arribar a inicis de legislatura- més enllà dels projectes marcats, ha hagut de fer front a la pandèmia del coronavirus. Ha estat, no ha negat, una tasca complicada, però ha volgut deixar clar que “sempre he preferit estar en aquest punt de lluita més que no pas a una altra posició”. Justament, ha volgut agrair “la confiança de Govern en la presa de decisions que han sigut difícils”, i també la tasca realitzada per molts actors per fer front a la crisi sanitària. També ha tingut un missatge per “tots els ciutadans que han entès i han seguit les mesures”.
Des del Govern també s’ha volgut elogiar la figura de Benazet. “Hem tingut la gran sort de comptar amb ell”, ha destacat Espot. També s’hi ha referit, poc després, el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, destacant la importància de l’ordinenc en la gestió de la pandèmia. Hi serà, per cert, encara fins al 31 de març. Fins llavors, no s’oficialitzarà la seva sortida.
Al mateix moment, també es tancarà l’arribada del seu substitut: el també metge Albert Font. Actualment, és el president del consell d’administració de la CASS. Per tant, Espot ha anat a buscar fora de l’executiu el relleu, tot i garantir que es manté la resta de l’equip ministerial, amb Helena Mas com a secretària d’Estat. “No és una persona absolutament desconnectada de la realitat governamental”, ha aclarit el cap de l’executiu, tot apuntant que “ha col·laborat estretament amb el SAAS i el ministeri els últims anys”.
Sobre Font, el mandatari també ha recordat que “és un bon coneixedor del sistema sanitari del país i està plenament integrat en el procés de reforma que ha de liderar el ministeri, però on també SAAS i CASS són parts implicades”. A banda ha manifestat que “hem pogut comprovar que té visions i voluntats alineades amb el director d’orquestra que hi serà fins al 31 de març”. Per tant, “és un relleu no traumàtic i absolutament lògic”.
Espot ha afirmat que “el canvi de titular no tindrà afectació en projectes que estan marcats com a reptes i objectius d’aquest Govern”. A la vegada, s’ha mostrat convençut que, tot i que “cada persona introdueix els seus matisos”, la relació amb la resta d’equip ministerial serà positiva, especialment per la “complementarietat de visions” que hi haurà amb Helena Mas. “Tenim un metge que substitueix un altre doctor i ella prové del món de la psicologia”, ha recordat. En aquest sentit, ha parlat directament “d’una aposta per una persona que reuneix unes condicions personals i professionals que la fan ser idònia”.
RELLEU A LA CASS, EN ESPERA
Font deixa la CASS i, per ara, no hi ha decisió sobre qui el pot rellevar al capdavant del consell d’administració de la companyia. Tot i això, el cap de Govern ha apuntat que el canvi a l’òrgan, al seu entendre, no ha de suposar cap daltabaix, ni tan sols en el marc del procés de reforma del sistema de pensions.
Sobre aquest, Espot ha volgut defensar que “la feina de la CASS ja està feta”. I és que, ha recordat, “ja ha recorregut la part del camí que li corresponia, que era fer els estudis actuarials i un informe amb propostes de mesures ja entregades a Govern i Consell”. Per tant, ha argumentat que “qui ha d’agafar ara el testimoni som, per un costat, nosaltres; i, per l’altre, els grups parlamentaris i això és el que estem fent”.
En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge a PS i Terceravia. “La responsabilitat recau en nosaltres i el nostre posicionament ha estat clar en tot moment. Caldrà que, en algun moment, l’oposició es pronunciï sobre aquest paquet de mesures i si estan disposats a donar-hi suport malgrat el desgast polític que pot suposar”.