Andorra “envia un senyal certament negatiu” amb la supressió del projecte de Grifols

Espot nega que s’hagi actuat amb secretisme i reclama a Carine Montaner i Andorra Endavant, a Enric Dolsa i als “seus socis circumstancials del PS” que facin un “exercici d’autocrítica” perquè considera que el soroll mediàtic que han fet al tomb del laboratori P3 ha estat en gran part responsable del fiasco

Xavier Espot durant la reunió de poble a Ordino per informar del projecte de Grifols.
Xavier Espot durant la reunió de poble a Ordino per informar del projecte de Grifols. SFGA

Per intentar que a Andorra s’hi consolidi un sector econòmic important destinat a la ciència, a la biotecnologia, la cancel·lació del projecte de centre de recerca en immunologia de Grifols “envia un senyal certament negatiu”. Així ho considera el cap de Govern, Xavier Espot, que ha negat que l’executiu hagi actuat amb secretisme i ha afirmat que hi ha hagut un cúmul de circumstàncies que han conduït al fracàs d’un projecte. “El soroll mediàtic” que de manera “llancívola” al seu entendre han protagonitzat especialment “Carine Montaner i Andorra Endavant, el senyor Enric Dolsa i els seus socis circumstancials del PS” haurien estat decisius per a la marxa enrere. Per això Espot els ha demanat que facin “un exercici d’autocrítica”.

El màxim responsable governamental ha fet aquestes reflexions a preguntes de l’Altaveu en el tram final de la compareixença per presentar el projecte de llei òmnibus sobre habitatge i creixement sostenible. Espot ha assegurat que tot i que “teníem indicis cada cop més forts” sobre la possible retirada de Grifols, “si no ho hem explicat fins ara no ha estat per secretisme sinó que hem esmerçat tots els esforços per mirar de reconduir el projecte”. Més encara: “Vull que entenguin que no hem actuat per un interès espuri o polític. Sinó que hem treballat des de la discreció i la lleialtat institucional perquè aquest projecte pogués ser real”.  Espot ha deixat clar que el projecte “estava ben travat i treballat”. I “malgrat que hem fet tots el que hem pogut per salvar aquest projecte”, i ha citat les gestions liderades per la ministra Conxita Marsol, no ha tingut més remei que admetre que no ha pogut ser.

“Vull que entenguin que no hem actuat per un interès espuri o polític. Sinó que hem treballat des de la discreció i la lleialtat institucional perquè aquest projecte pogués ser real”

I per diversos factors. D’entrada ha citat els problemes econòmics i financers i els canvis interns que hi ha hagut a Grifols. Després, però, ja s’ha centrat en “l’arma llancívola” i els atacs i crítiques “amb molt poc sentit de la responsabilitat” que haurien deixat anar diversos actors polítics, que han generat “un soroll mediàtic” que a companyies com la farmacèutica no els agrada ni poc ni gens. “Ha desagradat molt”, ha afirmat Espot respecte de l’enrenou al qual s’ha referit de manera genèrica per després concretar en “Andorra Endavant, el senyor Enric Dolsa i els seus socis circumstancials del PS”, dels quals no ha vist “cap exercici d’autocrítica” i que, en certa manera, ha titllat, discretament, d’irresponsables. 

Entre dubtes i soroll, ha anat passant temps i a Barcelona un altre agent potent ha decidit impulsar un centre similar al que pretenia Grifols a Andorra. “No hi ha tanta massa crítica. Es farà a la Diagonal, al mig de la ciutat, no en un lloc recòndit del Montseny, i no he sentit cap crítica”, s’ha lamentat Espot que ha lamentat que hi hagi hagut un “còctel” incloent “una sèrie de problemàtiques” que han acabat sent insuperables. “No ens ha permès reconduir la situació” i, per tant, el que s’ha acabat mirant de buscar és “una sortida que deixés el Govern indemne” quan a l’aportació econòmica i dels terrenys ‘abocats’ a la societat que havia de promoure el laboratori al prat de la Farga ordinenc.

REFLEXIÓ

I després ha vingut tot això del “senyal negatiu”. “Si volem un país creïble, segur quant a la seguretat jurídica, tot plegats hem de fer una reflexió profunda. Una reflexió conjunta.” Espot ha admès potser haver-la errat amb el fet de “no haver posat més la banya i dir ‘tirem milles’, però llavors la pressió també hauria estat insuportable”. “Nosaltres ens hi hem donat en cos i ànima i hem intentat fer pedagogia per mirar d’aconseguir fer veure que tot allò que es deia al tomb d’aquest projecte era una fal·làcia”, ha insistit el cap de Govern.

Espot escolta la intervenció de Víctor Grífols.

Relacionat

Govern i Grifols oficialitzen el fiasco del centre de recerca que es pretenia fer a Ordino

Ara bé, una vegada ha caigut el projecte de Grifols, altres projectes com els d’Hologic o la Fundació Josep Carreras “no han caigut en l’oblit però queden molt tocats perquè venien sota l’estela” de la presumible arribada de Grifols. En cap cas ha assegurat Espot que aquests convenis anunciats a bombo i plateret durant la pandèmia fossin precipitats o poc treballats. “No abaixem els braços”, ha indicat el cap de Govern, especialment en relació amb la institució lligada a Josep Carreras, de qui Espot ha recordat els vincles amb el Principat, però “és molt més difícil que fa una setmana”

Comentaris (21)

Trending