Andorra Endavant pretén que es reguli per llei la responsabilitat política

La formació liderada per Carine Montaner impulsarà tres proposicions legislatives amb objectius molt clars: prescindir del vot per dipòsit judicial, garantir que els polítics que no facin el que toqui hagin de respondre pels incompliments i que es creï la institució del jurat popular

Comentaris

La consellera general Carine Montaner durant una intervenció al Consell General.
La consellera general Carine Montaner durant una intervenció al Consell General. CONSELL GENERAL

Regular per llei les responsabilitats polítiques. Aquest és un dels objectius d’Andorra Endavant. La formació que lidera Carine Montaner està treballant, sobretot, amb la vista posada al mes de setembre per presentar tres proposicions de llei amb tres objectius clars i entrelligats: suprimir el vot per dipòsit judicial per “eliminar una opció més de frau”, garantir que els polítics hagin de respondre si no fan el que se’ls encomana i el que toca i crear la institució del jurat ciutadà o popular per reforçar la independència dels poders. En definitiva, tres textos que pretenen contribuir a la transparència i que hauran de ser aprovats pel Consell General si són admesos a tràmit.

La líder d’Andorra Endavant explica que tindran tot l’estiu per “afinar” les proposicions de llei que tenen previstes presentar a tràmit parlamentari durant el mes de setembre. La primera d’elles, una modificació de la llei electoral que pretén evitar el dipòsit per vot judicial i que aquesta modificació ja sigui operativa per al referèndum sobre l’acord d’associació amb la UE. Segons Montaner, el vot judicial representa un perill de frau i creu que “cal eliminar totes les opcions que pugui haver-hi a les urnes electorals”. És per això que durant els pròxims mesos hauran d’agilitzar l’elaboració del text perquè pugui ser presentat tornant de vacances. 

La formació de Montaner també treballa en una llei de responsabilitat política que obligui els càrrecs polítics, i especialment els governamentals, a prendre responsabilitats en el cas que no es tirin endavant les propostes de resolució que han estat aprovades pel Consell General. Andorra Endavant creu que “no podem tenir lleis sense reglaments”, un fet que asseguren provoca “inseguretat jurídica”. I és per això que la seva líder reclamarà sancions per la inactivitat dels polítics que no facin la seva feina. 

Per acabar, el grup parlamentari de Montaner està tractant una reforma judicial per tal d’incorporar un jurat ciutadà que reforci la independència dels poders, sobretot en l’àmbit penal. Qui lideri aquest jurat, explica la consellera general, haurà de ser escollit a l’atzar i no ha de tenir antecedents penals. La funció del jurat popular estaria emmirallada en la figura sorgida durant la Revolució Francesa per eliminar “l’arbitrarietat” de l’antic règim. 

Comentaris (2)

Trending