Andorra Endavant invoca el codi ètic de conducta judicial per censurar la fiscalia

La formació que lidera Carine Montaner recorda en la carta que farà arribar al Consell Superior que tots els agents implicats en l’administració de la Justícia han de ser neutrals

Els tres consellers generals d'Andorra Endavant abans de l'inici d'una de les darreres sessions parlamentàries. CONSELL GENERAL

Andorra Endavant invoca alguns dels principis que conté el reglament del Codi ètic de conducta judicial que fa uns mesos que està vigent per censurar el posicionament de la fiscalia en relació amb els partits polítics i el Raonador del Ciutadà al tomb del ‘cas CBD’. La formació que lidera Carine Montaner està molt molesta, especialment, pel fet que des de la fiscalia es digués que la seva proposició de llei per regular el cànnabis era “una còpia barata” de normatives franceses.

La formació amb representació parlamentària serà l’única que haurà elevat la seva queixa al Consell Superior de la Justícia. De fet, reclama que la cúpula judicial analitzi el cas tot obrint un expedient disciplinari a la fiscal adjunta que va ser qui va fer públiques les consideracions que, se suposa, haurien estat consensuades prèviament, almenys quant al fons, pel ministeri públic.

Sia com vulgui, i entre altres consideracions, el partit que presideix Carine Montaner recorda que el codi ètic és aplicable “als membres de la carrera judicial i fiscal” i que entre altres coses, dit reglament, entre els seus valors generals, hi fa constar que “el comportament dels agents implicats en l’administració de la Justícia ha d’estar regit pels valors de neutralitat política i institucional, independència, imparcialitat, integritat, correcció, igualtat, competència i diligència”.

Justament, Andorra Endavant entén que amb el seu posicionament, la fiscalia ha trencat la neutralitat política i institucional que es pressuposa a la seva institució i, en conseqüència, com a mínim s’hauria d’efectuar un toc d’atenció, una mena d’amonestació.