Andorra Endavant vol controlar “l’amiguisme” existent en la contractació d’assessoraments

La formació demana via pregunta parlamentària un llistat de totes les contractacions fetes des de Govern i les entitats del sector públic així com l’import que han suposat i els criteris que s’han fet servir en la selecció de les empreses i els professionals

Noemí Amador durant una intervenció en comissió legislativa. CONSELL GENERAL

Andorra Endavant considera que al sector públic hi ha “amiguisme” i que aquest suposa “un fre per al progrés d’Andorra”. Per això, vol fer un control estricte, tot destacant la necessitat de “transparència” i de garantir una “bona gestió dels recursos”. És l’objectiu de les preguntes que ha tramitat la consellera general Noemí Amador. Entre aquestes es demana tenir accés a tots els assessoraments externs que Govern i altres entitats públiques han contractat els darrers deu anys i els imports que han suposat.

Des de la formació, a través d’un comunicat, s’afirma que “l’amiguisme està molt present al sector públic”. Per això, s’ha tramitat la pregunta, que pretén controlar les contractacions d’assessorament extern realitzades durant els darrers deu anys”. Així, es vol deixar clar “la determinació de combatre qualsevol pràctica d’amiguisme i d’assegurar que la despesa pública es realitzi de manera justa, eficient i d’acord amb l’interès general”.

En aquest sentit, Amador ha explicat que “controlar les despeses del Govern no és només una qüestió de transparència, sinó també un acte de responsabilitat envers la ciutadania”. A la vegada, remarca que “no podem permetre que recursos que haurien de servir al benestar del país es malbaratin o es destinin a interessos particulars”.

En les preguntes, la formació vol obtenir “informació precisa” sobre el nombre de contractacions d’assessoraments externs efectuats pels diferents ministeris o entitats públiques durant els últims 10 anys, així com quines empreses o professionals han rebut els encàrrecs i els imports de cadascun d’ells. A la vegada, es demana saber quins criteris s’han fet servir per seleccionar-los i com s’ha garantit l’adequació i la proporcionalitat.

Andorra Endavant considera que aquest exercici de control és clau per assegurar una gestió pública transparent i evitar que es faci un ús inadequat dels diners de la ciutadania. A l’entendre dels seus consellers, aquestes dades permetran avaluar si les prioritats del Govern han estat adequades i si les contractacions han estat dirigides per criteris objectius i d’interès general. I és que, denuncien que l’amiguisme i la falta de transparència en la contractació pública són obstacles greus per al progrés d’Andorra” al mateix temps que reclamen implementar mecanismes de control més estrictes per garantir que les polítiques públiques responen exclusivament a les necessitats del país i no a interessos personals o partidistes”.

En aquest sentit, Amador afirma que “la lluita contra l’amiguisme no és negociable”. Per això, defensa que “Andorra necessita unes institucions fortes, transparents i al servei de tots els ciutadans”.