La querella va ser presentada ara fa uns dies per Costa. Encara que, en part, també es carrega contra Montaner per la polèmica generada ara fa uns anys quan va sortir a la llum el salari que cobrava el president liberal, l’esclat de l’afer es deu a unes declaracions efectuades per la parlamentària laurediana durant una entrevista concedida a Ràdio Nacional d’Andorra. En ella, va insinuar que les empreses del líder de la formació blava rebien un tracte de favor per part de Govern.
El fet que tant querellant (Costa) com querellada (Montaner) siguin persones aforades, fa que l’acció judicial no es presenti a la Batllia, com seria habitual, sinó davant el Tribunal de Corts. Aquest, a través d’una providència amb data de 13 de gener, consigna la recepció de l’escrit, en el qual es posa en relleu “la presumpta comissió d’uns delictes de revelació, violació de secrets en l’àmbit laboral, revelació de secrets, calúmnia i difamació”. Aquests estan tipificats als articles 188, 190, 377, 172 i 173 del Codi Penal.
La providència serveix per iniciar el procés penal, que haurà de conduir el mateix president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan. Ell ha estat designat com a magistrat instructor. Un dels primers passos serà donar trasllat de la querella al ministeri fiscal. Aquest s’haurà de pronunciar sobre si considera que hi ha indicis de delicte o no en l’actuació de Montaner.
Montaner ha reaccionat a través de les xarxes socials. La consellera general no adscrita ha denunciat mitjançant dues piulades que no se l’ha informat en cap moment de l’inici del procediment. Així, s’ha mostrat especialment molesta per haver-se assabentat de l’admissió a tràmit pels mitjans de comunicació.