Les acusacions a Vives inquieten la classe política

Fonts demòcrates admeten “preocupació” per les informacions aparegudes sobre la presumpta participació del Copríncep en encobriment de casos d’abusos sexuals a l’Església mentre que des del PS es reclamen “més explicacions”

Vives acomiada les autoritats després de la missa de Meritxell de l'any passat.
Vives acomiada les autoritats després de la missa de Meritxell de l'any passat.

L’aparició del nom de Joan Enric Vives en un informe periodístic sobre l’encobriment de delictes sexuals a l’Església espanyola ha generat rebombori entre la classe política andorrana. Amb prudència, sí, però els partits admeten “preocupació” per la situació. Fonts demòcrates, però, deixen clar que es consideren satisfets amb les explicacions aportades via comunicat des del bisbat d’Urgell. En canvi, des del PS es consideren insuficients i es demana un aclariment més aprofundit.

L’informe ha estat elaborat pel diari ‘El País’ i enviat al Vaticà. En ell hi figura una relació de religiosos que haurien col·laborat a encobrir casos d’abusos. I, entre ells, el de l’actual Copríncep episcopal, vinculat a la seva etapa com a bisbe auxiliar a Barcelona i en el marc de l’escàndol de la Casa de Santiago i Nous Camins.

Joan-Enric Vives en un acte públic.

Relacionat

Un informe sobre encobriment de delictes sexuals a l’Església enviat al Vaticà inclou Vives

Dissabte, arran que Altaveu i altres mitjans del país es fessin ressò d’aquesta situació, des de la Seu d’Urgell es va emetre un comunicat negant qualsevol relació per part de Vives. Bàsicament, s’assegurava que en el moment on suposadament hauria succeït l’actuació d’encobriment, recollida també en un llibre, l’actual arquebisbe ad personam d’Urgell no ocupava pas el càrrec de bisbe auxiliar ni el de rector.

Les informacions han generat rebombori també entre la classe política andorrana, tot i que també, preguntats per la qüestió, s’ha optat per respondre amb una certa prudència. Fonts de Demòcrates, però, no amaguen que no han agradat, ja que generen inquietud. “Qualsevol cas que afecti la institució d’aquesta manera preocupa”, han admès. I ho fa tant si les acusacions fossin autèntiques com si no. En aquesta darrera opció, remarquen, s’estaria “davant un atac bèstia” contra la figura de Vives, Copríncep episcopal, “amb un tema molt sensible”.

Joan-Enric Vives.

Relacionat

Vives nega rotundament qualsevol relació amb casos d’encobriment de delictes sexuals a l’Església

Les mateixes fonts reconeixen que, per un costat, les acusacions tenen un origen amb certa credibilitat: “un diari seriós” com és ‘El País’. A la vegada, però, asseguren que les explicacions del comunicat emès pel bisbat els han tranquil·litzat. “Hem de tenir en compte la seva contundència; deixa clar que llavors no era pas el rector del seminari”, indiquen.

La mateixa preocupació es té al Partit Socialdemòcrata. O més, perquè, en aquest cas, no convencen les explicacions donades per Vives en el comunicat de dissabte. “Atesa la gravetat dels fets denunciats, és necessari i indispensable un major aclariment per part del bisbat”, han afirmat les fonts consultades.

A l’entendre de la formació vermella, “el que hem pogut conèixer i les declaracions del bisbat és insuficient”. Per això, entenen que cal “una major explicació” pel bé de “la transparència”.

Comentaris (25)

Trending