Trana aposta per l’ús de les noves tecnologies per millorar la qualitat de vida dels malalts

L’entitat es reuneix amb el cap de Govern i les ministres de Salut i Afers Socials i aprofita per presentar els nous membres de la junta, Emma Ridgway i Hassan Raguig, presidenta i tresorer

M

M. P. / T. S.

Comentaris

Reunió entre els representants de TRANAem i membres del Govern.
Reunió entre els representants de TRANAem i membres del Govern. Govern d'Andorra

L’Associació per al Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius a Andorra, Esclerosi Múltiple (TRANAem) té clar que les noves tecnologies són imprescindibles per poder avançar i donar moltes més facilitats als malalts d’aquest tipus de malalties. Un objectiu que han fixat en pla estratègic del mandat que ha estrenat la junta escollida a mitjans de febrer. Plantegen tallers neurocognitius basats en la Intel·ligència Artificial (IA) per poder fer feina no presencial a casa o consultes telemàtiques de neuropsicologia per fer diagnòstics. Un seguit de qüestions que es van plantejar en la reunió que van mantenir aquest divendres amb el cap de Govern, Xavier Espot, i les ministres de Salut i Afers Socials, Helena Mas i Trini Marín.

En una publicació a les xarxes socials, Espot va destacar el treball conjunt per elaborar lleis per a garantir els drets de les persones afectades per malalties neuromotrius i la posada en marxa d’accions que facilitin la seva autonomia i el seu benestar. Des de l’entitat també es va posar en relleu la participació dels socis i persones amb discapacitat en formacions sobre protecció de la salut, cura, xarxes socials o temes informàtics, apuntant que van detectar “bona predisposició” per engegar nous programes en els millors terminis.

“Toca evolucionar vers les noves tecnologies que poden facilitar molt la gestió, cura dels malalts i la seva qualitat de vida”, indiquen des  de l’entitat

Fonts de l’entitat han apuntat que ara mateix tenen pendent d’aprovar la musicoteràpia, aiguagym i un complement pels tallers neurocognitius basat en la IA que s’estudia que pugui servir per fer feina no presencial a casa i així augmentar el rol de les persones afectades per aquestes malalties. També es volen promoure formacions en temes de ciberseguretat, cuidadors, el rol de facilitador que preveu la nova llei d’accessibilitat o sobre altres aspectes rellevants de la malaltia com poden ser la fatiga, la son i l’espasticitat. “Toca evolucionar vers les noves tecnologies que poden facilitar molt la gestió, cura dels malalts i la seva qualitat de vida”, apunten les fonts de l’entitat, que remarquen sobretot els complements per als tallers neurocognitius.

A més, en el cas de les visites psicològiques que es fan per al diagnòstic, no descarten que puguin ser telemàtiques, “però ja es veurà”. Sembla que els professionals hi estan d’acord i ara caldria veure com es pot implementar.

Un seguit d’objectius que formen part del pla estratègic que planteja la nova junta de TRANAem, renovada justament aquest mes de febrer. De fet, la trobada amb membres del Govern també va servir per presentar la nova presidenta, Emma Ridgway, i el tresorer, Hassan Raguig. La junta la completen Regina Pastor com a vicepresidenta, Sonia Araujo de Sa com a secretària i Ivan Amador i Cristina Bagué com a vocals.

Comentaris

Trending