Els sous entre 1.263 euros i els 2.400 s’apujaran amb l’IPC a partir del gener. Així ho marca el text aprovat per l’executiu aquest divendres i que entra a tràmit parlamentari per la via d’urgència. El que no contempla és la tretzena paga, condició que posaven els sindicats per poder tancar un acord amb la patronal. El gerent de la Confederació Empresarial Andorrana, Iago Andreu deixa clar que “aquesta fórmula va més enllà de la proposta de màxims que havíem fet”.
En un primer moment, els empresaris només defensaven l’increment del salari mínim. La segona proposta preveia un augment dels sous fins al salari mitjà, però per sota de l’IPC i la tercera es movia en tres trams. El primer, era augmentar al salari mínim amb l’IPC més un 1,5%; fins al medià (al tomb d’uns 1.900 euros) que només s’apliqués i els que van fins al mitjà l’IPC menys un 1,5%. Andreu considera que “és una proposta bastant generosa per a les persones assalariades, però res impedeix que empresari i treballador puguin pactar un creixement més elevat”.
Sí que admet que quan van començar a treballar en aquesta qüestió amb els sindicats “ho fèiem amb una inflació al tomb del 6% o el 7% i ara ha anat baixant i probablement acabarà per sota del 5%”. Reconeix que “això és menys lesiu per als interessos de l’empresa i dona un respir en comparació amb l’any passat que va ser del 7,1%”.
El gerent de la CEA celebra que enguany “no hi hagi cap fórmula difícil d’entendre i seria bastant sililar a la del 2022”. Ara bé, assegura que “no és la ideal per a nosaltres perquè seria més interessant tenir-ne unes més adaptades a cada sector. Sabem que és difícil que es pugui negociar quan davant tenim uns sindicats que representen el sector públic”. De cara al 2024 diu que continuaran les converses per tractar altres qüestions. Aquest mitjà s’ha intentat posar en contacte amb l’USd’A i el SEP, però no s’han pogut obtenir les valoracions.
Comentaris (13)