Marsol defensa que Barcelona s’ha emmirallat en Andorra per limitar els apartaments turístics

La ministra considera que no cal arribar a l’extrem d’eliminar aquesta tipologia de pisos, reconeix que es retarda l’aprovació de la llei òmnibus i anuncia que des d’avui Marta Alberch ja exerceix de directora de l’Institut Nacional de l’Habitatge

Conxita Marsol en una roda de premsa anterior. M. P.

“Penso que Barcelona s’ha emmirallat en nosaltres, de fet nosaltres ho vam anunciar abans”. Així de contundent s’ha mostrat la ministra titular d’Habitatge aquest dimecres quan se li ha preguntat per la decisió de la capital catalana de retirar totes les llicències d’apartaments turístics que hi ha actualment a la ciutat com a mesura per fer front a la crisi dels lloguers. Amb tot, ha defensat que des del seu punt de vista no és necessari “tallar totes les llicències”, però sí posar certs límits com es preveu a la llei òmnibus, que farà que els permisos caduquin al cap de 3 anys. “Ara la necessitat són els pisos de lloguer residencial”, ha afirmat.

Marsol ha insistit en què la llei per un creixement sostenible i el dret a l’habitatge “és necessària” per controlar un creixement que ha esdevingut “insostenible” i ha lamentat que aquest dimecres no s’hagi pogut aprovar en consell de ministres tal com ella preveia. El motiu? S’està pendent d’ajustar alguns serrells que han de permetre “millorar-la”. Res de gran calat, ha apuntat la ministra que avui exercia de portaveu del Govern, però sí “un parell de revisades” en alguns punts per elements que s’han detectat després de fer trobades amb diversos col·lectius. Un dels punts més importants i que està portant més maldecaps per poder lligar el text és el de la inversió estrangera.

En tot cas no varia la previsió d’entrar-la a tràmit parlamentari aquest mes de juliol, encara que sigui un cop el Consell General es trobi fora del període de sessions. Com ja ha indicat en diverses ocasions, la idea és que els parlamentaris disposin de prou temps per analitzar el text i fer-hi propostes de millora.

“Agradarà més o menys però tothom és conscient i accepta que cal regular el creixement i fer-lo més sostenible”, ha afirmat, afegint que el pla de xoc “respon a la voluntat política de DA” però també inclou propostes d’acord sorgides del Consell General “i votades per unanimitat”.

TURISME

En el cas dels apartaments turístics, a preguntes dels mitjans, ha defensat que “Barcelona s’ha emmirallat en nosaltres” a l’hora de limitar-los. Ho defensa perquè el Govern va presentar les mesures a l’abril i a la capital catalana no ha estat fins ara que s’ha anunciat.

Marsol ha recordat que si bé després de la crisi econòmica del 2008 van quedar molts pisos buits que posteriorment van trobar una sortida en l’àmbit turístic, ara la situació ha canviat i “la necessitat és en els pisos de lloguer residencial”. Per tant, la voluntat és que un percentatge “important” dels actuals habitatges d’ús turístic entrin al mercat residencial.

INSTITUT NACIONAL DE L’HABITATGE

La ministra també ha anunciat que en el consell de ministres d’aquest dimecres s’ha aprovat una modificació del reglament de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH). Fins ara el reglament estipulava que el president era un dels nomenats pel Govern, i a partir d’ara s’estableix que en cas de vacant, el segon membre nomenat pel Govern podrà ser president sempre que pugui destinar tota la jornada laboral a l’Institut. En cas contrari, podrà ser-ho la tercera persona que forma part del consell directiu de l’INH. D’aquesta manera, ha afirmat, “regularitzem la situació de la Marta Alberch que ja pot assumir les funcions de direcció i des d’avui ja s’incorpora a ple temps en funcions de directora”.