Arran de l’avís de l’equip d’Emmanuel Macron hi va haver el compromís d’actualitzar les pensions d’aquelles persones que al seu dia van cotitzar a Andorra però ara ja no hi viuen en funció d’una inflació mitjana europea, que per al 2023 s’hauria quedat al tomb del 3,5%, pel 4,6% en què va quedar fixat el darrer IPC anual tancat al Principat. Evidentment, si sense actualització no hi ha discriminació, duent a terme un increment, ni que sigui diferent al que es preveu per als pensionistes residents, menys encara.
El treball jurídic elaborat per Bayona -que assessora el Consell General en altres matèries relacionades amb el protocol i similar- parteix de la base, per exemple, que aquells pensionistes que viuen fora d’Andorra “no participen de l’economia del país” i, per tant, el fet d’establir diferències no és discriminatori sempre que s’imposin canvis “objectius, raonables i proporcionals”. Alhora, segons les fonts consultades, l’anàlisi del jurista català se sustenta, també, en, com a mínim, un precedent del Tribunal Europeu de Drets de l’Home relatiu al Regne Unit.
Demòcrates ja va traslladar aquest dimarts l’informe als serveis dels Coprínceps i s’hauria donat a conèixer als representants de les altres forces parlamentàries amb les quals es pretén consensuar una proposició de llei de modificació del pressupost per actualitzar les pensions amb la mitjana europea. I que aquesta modificació tingui efectes retroactius al dia 1 de gener passat. I per al 2025, ja es debatrà en el marc de l’elaboració del nou pressupost.
Comentaris (27)