L’obertura del registre per accedir als pisos del parc públic ha permès al Govern detectar més bé les necessitats de les famílies que tenen dificultats en matèria d’habitatge. Marsol ha explicat que una de les coses que han vist és que “moltes persones no destinen el 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer”, motiu pel qual sovint es desestima la seva inscripció. “Per un costat és bo perquè realment estem dins dels topalls”, però abans d’introduir canvis en aquest aspecte volen esperar a haver tret algunes ofertes de pisos més.
En canvi, sí que tenen més clar que caldrà intervenir per una qüestió de salari. “Hi ha persones que no cobren 1,01 vegades el salari mínim que es necessita per poder-hi accedir, bàsicament persones jubilades, persones grans que tenen pensions baixes”, ha detallat. I aquí sí que ja plantegen una modificació perquè “són unes quantes persones que han demanat de poder accedir als pisos però no tenen l’ingrés mínim”, sovint dones vídues amb pensions molt minses. “Som conscients que les jubilacions en aquest país no són gaire importants i hem de treballar perquè aquestes persones tinguin més possibilitats d’accedir-hi”, ha exposat la ministra.
Un altre cas detectat és el de persones que volen registrar-se però encara no fa cinc anys que viuen al país. La ministra ha deixat clar que per ara es vol prioritzar “les famílies més consolidades al país” i progressivament, si hi ha menys demanda, “es pot valorar” fer canvis en aquest requisit.
PARC PÚBLIC
Avui, però, ha celebrat especialment que es podrà acabar el 2024 amb 68 pisos del parc públic disponibles. Quatre ja estan en oferta a Sant Julià i malgrat que el termini per presentar-s’hi acaba el dia 19 de desembre, fins ara ja hi ha sis famílies que s’hi han inscrit. Es pagaran 718 euros per pisos de 81 metres quadrats, amb dues habitacions dobles i una simple. Si tot va bé, després de Reis hi haurien d’entrar a viure els primers inquilins.
La setmana que s’obrirà la convocatòria per l’edifici de Tobira, l’antic hotel Àrtic, que disposa de 27 pisos, 13 d’una habitació, 13 de dues i un de tres. En aquest cas el preu del lloguer és de 10,42 euros el metre quadrat i per tant, les rendes aniran dels 416 dels pisos més petits als 992 euros del més gran. Marsol preveu que els llogaters hi puguin entrar a finals de gener.
“No parem per poder tenir, el més aviat possible, pisos al mercat”, ha destacat la ministra Conxita Marsol
D’altra banda ha avançat que aquesta setmana els han donat la cèdula d’habitabilitat de l’edifici de Sant Joan de Caselles, a Canillo, l’antic hotel Pellicer. Dimecres que ve el consell de ministres aprovarà el conveni per cedir-lo a l’Institut Nacional de l’Habitatge i en un termini de quinze dies o tres setmanes ja es podrà fer l’oferta. Aquí hi ha 23 pisos dels quals 17 són d’una habitació doble i sis de dues habitacions. En aquest cas el preu per metre quadrat és de 7,80 euros i per tant els lloguers se situaran entre 301 euros i 768.
Finalment, la setmana que ve també acaben les obres de l’edifici situat al carrer Roureda de Sansa, on hi haurà 14 habitatges de diferents dimensions.
Tot plegat permetrà acabar l’any amb 68 pisos del parc públic disponibles, i cobrir les necessitats dels inscrits al registre, que segons Marsol són 70. “I això continuarà”, ha destacat la ministra. Segons ha detallat, “ben aviat” es tindran els 17 pisos del Font de Ferro, i a l’estiu estaran els 70 pisos d’Arinsal i la vintena de l’antic hotel Hermus d’Encamp. A més, el dia 23 de desembre passarà per consell de ministres la convocatòria del concurs per iniciar les obres dels dos edificis del Coll d’Ordino. “No parem per poder tenir, el més aviat possible, pisos al mercat”, ha destacat. Igualment ha volgut recordar la resta de projectes que hi ha en cartera fins al final de la legislatura i que han de permetre disposar d’un parc públic amb uns 500 pisos: el segon edifici de la Borda Nova, el bloc de l’avinguda del Pessebre d’Escaldes i el del Cedre d’Andorra la Vella. A més, ha recordat, també s’impulsarà el bloc de pisos de lloguer assequible amb serveis per a la gent gran a Sant Julià.
FINAL DE LES PRÒRROGUES
Amb totes aquests previsions, la ministra ha volgut tranquil·litzar de cara a l’escenari que es pot presentar el 2027, quan finalitzin les pròrrogues dels contractes que hi ha vigents. “Som conscients de la situació i per això ens vam marcar el 2027, perquè durant aquests anys puguem anar fent el parc públic”, ha exposat, afegint que “aquesta vegada ens anticipem al que pugui passar i això és bo”. Per tant, els parc públic sumat a les mesures de la llei òmnibus “han d’ajudar molt”. Ha reiterat que s’han fet moltes mesures perquè el 2027 “la crisi no sigui tan creu com potser temíem”. Marsol ha reconegut que ara les famílies estan tranquil·les i ha insistit que “el 2027 no hi haurà un efecte com podria haver passat fa un any o dos, quan no hi havia el parc públic i no es prenien mesures”.
Comentaris (2)