Govern està convençut que la ‘radicalització’ de Macron sobre l’avortament no afectarà Andorra

Jover deixa clar que el president francès ha fet les manifestacions molt a favor de la interrupció voluntària de l’embaràs en qualitat únicament de màxima autoritats de la República i entén que la seva posició “no ha d’afectar l’acord d’associació (a la UE) ni el procés de negociació”

Emmanuel Macron i Joan-Enric Vives en la visita al Principat en què van coincidir tots dos.

Pilotes fora sabedors, però, que el partit pot ser llarg i dur. El ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, ha tret ferro a les declaracions del president francès Emmanuel Macron i la seva defensa aferrissada de l’avortament, que reclama que s’inclogui en la carta de drets de la Unió Europea (UE). Considera que no han de tenir cap incidència sobre Andorra i encara menys sobre la negociació vers l’acord d’associació amb la UE. Però caldrà esperar. França ostenta la presidència de la UE aquest semestre i el Govern hi confiava molt per donar una accelerada a les converses amb Brussel·les.

I si fins ara França era favorable a l’avortament però es mantenia en una posició tèbia, res a veure amb la defensa a ultrança del dret a la vida que fa el Copríncep mitrat, ara caldrà veure quin és el paper que vol jugar Macron. També en relació amb Andorra. I més quan la societat andorrana és molt més procliu a la legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. Per ara, però, Jover i l’executiu se’n renten les mans. “Respecte absolut per les declaracions del president de la República francesa” però, alhora, recordatori estricte que “les ha fet justament com a president de la República francesa i no com a Copríncep”.

Macron vol incorporar l'avortament a la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea

El portaveu governamental ha recordat també que Macron, quan va ser al Principat, “va saber diferenciar” la seva responsabilitat “com a autoritat francesa de la d’autoritat andorrana”. Eric Jover, que ha afirmat rotundament que no entén que el posicionament de Macron hagi d’afectar “ni l’acord d’associació ni el procés de negociació” ha recordat que el fet que les dues potes del cap d’Estat mantinguin posicions tant distants en alguns temes “fa més difícil la presa de decisions en un camp com aquest de manera periòdica tenim debats al Consell General sobre aquesta temàtica”. Aquestes diferències, ha dit el ministre, fan part de la “riquesa” del sistema institucional del Principat, que l’ha fet perdurar set segles.

Etiquetes: