Govern assegura que ja hi ha propietaris de pisos buits que els estan posant al mercat

Casal defensa que es mantingui la cessió obligatòria dels habitatges tancats, qualificant-la de “pilar fonamental de la llei” i argumenta que la mesura és eficaç perquè fins i tot abans de l’aprovació del text ja està tenint fruits

El ministre portaveu, Guillem Casal.
El ministre portaveu, Guillem Casal. SFGA / CEsteve

“Fins i tot abans de l’entrada en vigor de la llei, ja estem rebent regularitzacions d’alguns habitatges buits”. L’afirmació l’ha fet el ministre portaveu, Guillem Casal, en ser preguntat per les esmenes que la CEA ha presentat a la llei òmnibus i que inclouen la supressió de la cessió obligatòria dels pisos buits. Casal ha volgut defensar així l’efectivitat de la mesura, “fins i tot abans que se sàpiga si aquesta situació quedarà inclosa en la llei, que esperem que sí”. El ministre, en tot cas, ha remarcat que la cessió obligatòria és “l’últim estadi del conjunt de situacions que s’han de donar”.

Guillem Casal ha recordat que el Govern té dades dels comuns, i “si hem de millorar o disposar-ne de més, les demanarem”. Però ha volgut deixar clar que abans d’arribar a la cessió obligatòria, “el propietari sempre tindrà l’opció de posar el seu habitatge al mercat, sigui de lloguer o de compra, o fins i tot posar-lo a disposició del Govern perquè l’arrendi ell mateix”.

Amb tot, ha volgut rebatre les veus que diuen que la mesura no funcionarà, “perquè ja estem trobant que hi ha pisos buits que s’estan regularitzant”. De moment no ha quantificat quants ni si eren habitatges tancats perquè els seus propietaris no els tenien declarats o si són de propietaris del país que no els utilitzaven.

Ara bé, el portaveu de l’executiu ha volgut posar l’accent en la situació conjuntural que viu el país: “una demanda excessiva i falta d’oferta lligada a la problemàtica de l’habitatge i al creixement sostenible”. El ministre ha recordat que existeix una percepció que “s’està urbanitzant en excés”, per tant, mirar des de la perspectiva de la sostenibilitat, si no es pot construir més i falta oferta, cal “activar mecanismes perquè els habitatges buits, en darrera instància, hi hagi una cessió”. Una cessió que ha reiterat que no suposa una pèrdua de la titularitat ni cap cost per al propietari,, perquè qui recapta el lloguer és el Govern i el torna a la propietat. “Andorra no es pot permetre el luxe de tenir habitatges tancats i buits tenint la situació de tensionament de l’habitatge que tenim”, ha asseverat, afegint que els habitatges buits poden suposar situacions “d’insalubritat” a més dels que no compleixen amb el pagament dels impostos als pisos buits. “És una de les mesures que forma part del pilar fonamental de la llei i que ha de continuar”, ha defensat.

D’altra banda, Casal s’ha referit també a la proposta d’incrementar el percentatge de presència de persones de fora per considerar que una inversió és estrangera, passant del 25% al 49%. El ministre ha explicat que ja s’està analitzant la proposta per si pot encaixar i incorporar-la com una de les esmenes de la majoria.

GARATGE DE LA MASSANA

Sobre l’establiment de la Massana que ha habilitat habitacions en un garatge, el ministre s’ha escudat en què la competència sobre els usos urbanístics per no entrar a valorar la situació. Tot i així ha destacat que el Govern està posant “cartes en joc” per intentar solucionar la problemàtica de l’habitatge i “concretament el dret a un habitatge digne”. Per tant, ha exposat, “la tasca del Govern és trobar un encaix d’habitatge digne pel conjunt dels ciutadans”. Amb tot, ha insistit que no tenen la competència per inspeccionar l’espai de la Massana per entrar a valorar “si gaudeix de la dignitat suficient per ser transformat en habitatge”. En tot cas, ha manifestat, “el Govern treballa per posar a disposició dels residents un habitatge digne i a preu assequible”.

Comentaris (12)

Trending