Govern aprova l’increment de l’IPC als sous fins al mitjà però deixa al marge la tretzena paga

Marsol torna a lamentar la falta d’acord entre patronal i sindicats però celebra que les parts s’hagin emplaçat a noves trobades al gener “per parlar de tot”

La ministra Conxita Marsol durant la roda de premsa d'aquest divendres. T. S.

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei que preveu la revalorització dels salaris entre el mínim i el mitjà amb l’IPC, però que en canvi deixa de banda la introducció de la tretzena paga. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, actuant com a portaveu del Govern, ha anunciat la decisió lamentant novament la falta d’acord entre patronal i sindicats durant la negociació en el si del Consell Econòmic i Social.

Els salaris situats entre el mínim i el mitjà, és a dir, entre els 1.263 euros i els 2.400 euros, es revaloritzaran a partir del gener amb l’IPC amb què es tanqui el 2023, tal com ja havia explicat l’Altaveu. Ho ha anunciat la ministra Marsol en la roda de premsa posterior al darrer consell de ministres que s’ha celebrat aquest any i durant el qual s’ha aprovat el projecte de llei que estableix l’obligació d’actualitzar els sous per a totes les empreses del país. El que no ha previst el Govern és la introducció de la tretzena paga, element que demanaven els sindicats i que havia estat un dels principals esculls per assolir un acord en la negociació amb la patronal.

Marsol ha recordat que des del primer moment el Govern havia manifestat que “ens hauria agradat no haver d’actuar” en allò que no fos el salari mínim, però la impossibilitat d’arribar a una entesa entre patronal i sindicats ha fet que finalment hagin hagut de prendre partit. “Entenem que és una mesura que busca l’equilibri entre les propostes de la CEA i les dels sindicats”, ha afirmat la titular d’Habitatge.

La proposta salarial de Govern i grup demòcrata suposaria apujar l’IPC a tots els sous fins al mitjà

La ministra ha explicat que encara no se sap el dia exacte en què el projecte de llei entrarà a tràmit parlamentari -es farà amb caràcter d’urgència- perquè s’està pendent de tancar la xifra final de la inflació, previsiblement la setmana que ve. Amb tot, ha volgut tranquil·litzar tothom assegurant que encara que s’aprovi un cop començat el mes de gener, la mesura tindrà efectes retroactius des del dia 1 del mateix mes.

Ara bé, s’ha mostrat optimista sobre una aprovació força ràpida ja que “podem dir que tenim l’acord de quasi tots els grups” i ha destacat la importància d’aprovar el text “amb el màxim consens possible”.

NEGOCIACIÓ

Sobre la introducció de la tretzena paga, ha apuntat que per ara el Govern no hi vol entrar. Es prioritza que la patronal i els sindicats siguin capaços d’assolir els acords pertinents en aquesta matèria i per tant, poder actuar “com tots els països de l’entorn, on el Govern es limita a intervenir en el salari mínim”.

“Podem dir que tenim l’acord de quasi tots els grups”, ha afirmat Marsol

Malgrat lamentar que no hi hagi pogut haver acord en el CES, Marsol ha destacat, com ja havia fet anteriorment, que “per primera vegada hem tingut una proposta clara de la patronal i per primera vegada totes les propostes han evolucionat i tothom ha estat disposat a flexibilitzar les seves posicions per arribar a un acord”.

De fet, ha explicat que “la part positiva” és que la CEA i els sindicats s’han emplaçat a noves reunions a partir del mes que ve per mirar de trobar una solució de cara al 2025, “ni que sigui un acord sectorial”, ha desitjat la ministra. En aquest sentit ha manifestat que en aquesta nova trobada estan oberts “a parlar de tot” i no es descarat que un dels temes sigui la tretzena paga. Per la qual cosa el Govern esperarà “aviam com evoluciona” la situació.