“No em cansaré de parlar de l’habitatge i sobretot de treballar per millorar la qüestió”, ha afirmat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, tan sols començar la seva exposició, destacat que aquest dimarts es fa un pas més per ampliar el parc públic de pisos de lloguer a preu assequible.
Si al novembre es va signar el conveni amb el comú per tirar endavant el projecte d’habitatges del Cedre, aquest dimarts s’ha donat a conèixer el projecte concret, que inclourà 30 pisos d’1, 2 i 3 habitacions, una plaça pública i un local que acollirà la casa pairal de Santa Coloma i un menjador social que complementarà el Calones. “És important la col·laboració entre administracions, demostra que tots anem en la mateixa línia pel que fa a la qüestió de l’habitatge”, ha destacat Marsol, recordant que si to va bé, a final d’any ja hi haurà uns 200 pisos oferts pel parc públic.
Una visió que també ha defensat el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González. “Ja ho vaig dir al novembre: les administracions han de parlar i han de sumar i aquest és un exemple on les diferents administracions ens hem entès”, ha afirmat.

González ha remarcat la bona entesa amb el despatx d’arquitectura i ha recordat que la zona on es construiran els pisos “té molta densitat de ciutadana amb una edat elevada, amb una mitjana d’entre 58 i 62 anys”. És per aquest motiu que de seguida es va pensar que també calia oferir espais a nivell social. D’aquí va néixer un conveni amb la constructora de l’edifici del davant que els ha permès disposar d’una plaça de 1.000 metres quadrats que tindrà espais verds i zona de jocs. A més, com s’ha dit, en una planta de transició entre la base de formigó i l’immoble, s’hi adequaran uns baixos que acolliran la casa pairal de Santa Coloma que a partir d’ara també oferirà servei de menjador. “La cuina del Calones la tenim una mica justeta, per tant, també donarem servei de menjador”, ha detallat, afegint que l’adequació dels espais té un pressupost d’uns 700.000 euros.
Un cop es disposa del projecte, el ministeri de Territori i Urbanisme preveu licitar-ne la construcció al juny, per tal de poder adjudicar el treballs a l’agost i al setembre començar les obres. Segons el ministre, Raul Ferré, si es compleixen tots els terminis, els pisos haurien d’estar a disposició del ministeri “durant el primer trimestre del 2027 o com a màxim durant el primer semestre”. La inversió es preveu que estigui entre 5,5 i 6 milions d’euros. Com s’ha dit, s’ha apostat per una construcció de fusta que ha de permetre avançar més ràpid, un sistema que Ferré ha indicat que també s’aplicarà tant als pisos de l’avinguda del Pessebre com al segon bloc de Borda Nova. En aquest punt també ha destacat que si se sumen els pisos rehabilitats i les noves construccions previstes entre Andorra la Vella i Escaldes el parc públic comptarà amb 200 habitatges disponibles.
IMMOBLE
Andrea Doncel, del despatx Altura, ha estat l’encarregada d’exposar els detalls del projecte. La primera actuació que es farà és unificar la cota que actualment està buida per crear-hi la plaça. En segon lloc, es farà la planta de transició, on hi haurà l’equipament social. A sobre, ja hi haurà els pisos. Aquí es va tenir molt present “no afegir sobrepès” i apostar per una construcció que suposés “la menor petjada de carboni”, per tant, s’opta per una estructura de fusta, “lleugera, econòmica i ràpida”, que permet “accelerar els ritmes propis de la construcció”. A la coberta també hi haurà un espai comunitari amb bugaderia, a més de la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la instal·lació d’aerotèrmia. Els acabats es faran amb tancaments de fusta i revestiments també de fusta “però de baix manteniment” i a l’interior s’eviten els revestiments innecessaris, així, per exemple, el sostre mantindrà la fusta de l’estructura.
Pel que fa a les diferents plantes, totes repeteixen la mateixa distribució i ha assegurat que s’havia “optimitzat els espais”, prescindint de passadissos i espais residuals. Tots els habitatges tenen sortida tant per la façana sud com per la nord, i per tant, donen a la plaça pública. Els pisos tindran una, dues i tres habitacions.

L’immoble també comptarà amb un sistema de recuperació d’aigües pluvials, de manera que es reaprofitaran pel reg de la vegetació de la plaça, mentre que les aigües sabonoses de les piques i les dutxes aniran a un recuperador d’aigües grises per aprofitar-les per a les cisternes dels lavabos.
La cessió dels pisos al Govern és per un període de 40 anys i posteriorment passaran a ser patrimoni del comú.
EDIFICI DE TERRA VELLA
Pel que fa al projecte públic-privat de construcció de pisos en un espai de Terra Vella, el cònsol de la capital ha explicat que s’està analitzant el sobre B, la part tècnica i ha recordat que la inversió rondaria els 12 milions. En aquest sentit ha exposat que confia que durant “les properes setmanes” ja es disposi de l’informe per veure si es pot tirar endavant el projecte.
Comentaris (2)