El PS arrenca a Espot en un tens debat un compromís per analitzar com avançar cap a l’avortament

Mentre el cap de Govern considera “una temeritat” plantejar la regulació de la interrupció voluntària de l’embaràs sense tenir en compte totes les variables perquè “posa en risc l’arquitectura institucional” els socialdemòcrates defensen que es tracta d’una qüestió de drets humans

Xavier Espot dirigint-se a la bancada socialdemòcrata durant l'intercanvi de parers.
Xavier Espot dirigint-se a la bancada socialdemòcrata durant l'intercanvi de parers. DEMÒCRATES

Si és “fora dels focus mediàtics” i “dins de la discreció i de la raonabilitat”, el cap de Govern, Xavier Espot, està disposat a “reflexionar, debatre, com es pot avançar” per dotar de més drets les dones, i anar-se acostant a l’avortament “sempre sense posar en entredit la nostra arquitectura institucional”. Aquest ha estat el ‘compromís’ del màxim mandatari governamental després d’un tens debat al Consell General amb fins a tres parlamentaris socialdemòcrates.

Espot s’ha anat aferrant una vegada rere l’altra a la posició que manté i defensa el Copríncep mitrat i als 800 anys de pau que ha portat el Coprincipat tal i com està avui per defensar que no es pot “posar entre l’espasa i la paret” el cap d’Estat representant de l’Església catòlica. Davant d’aquest pes institucional, en la mateixa balança però a l’altre cantó, els representants del Partit Socialdemòcrata (PS) hi posen els drets humans, els drets de les dones. I això incomoda el cap de l’executiu, que ha lamentat que el PS es mogui com si tingués “el monopoli de les conviccions” i només vulgui treure “rèdit polític”. La consellera socialdemòcrata Judith Salazar ha lamentat que “com que tenim un problema institucional” davant la possibilitat de despenalitzar l’avortament, “no ho tractem, això no toca”.

Fins a tres consellers generals socialdemòcrates -Judith Salazar, Pere López i Carles Sánchez-, ja s’ha dit, i el màxim responsable de l’executiu han estat prop d’una hora donant voltes, al Consell General, a l’avortament a partir de l’informe que fa poques setmanes va transcendir i que l’anterior Govern va encomanar a finals del 2018

Por a tractar, a parlar, sobre l’avortament, no; “temeritat” de plantejar-ne la seva regulació, tota. Ha vingut a dir Espot, que ha titllat de temerari el Partit Socialdemòcrata (PS) i especialment el seu president, Pere López, per voler tirar endavant la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs “sense tenir en compte tots els paràmetres”, “totes les derivades”. Espot es referia, és clar, a la presència del Copríncep mitrat. I “a la nostra arquitectura institucional” que ni el Govern ni els grups parlamentaris que li donen suport “no posaran en risc”.

Fins a tres consellers generals socialdemòcrates -Judith Salazar, Pere López i Carles Sánchez-, ja s’ha dit, i el màxim responsable de l’executiu han estat prop d’una hora donant voltes, al Consell General, a l’avortament a partir de l’informe que fa poques setmanes va transcendir i que l’anterior Govern va encomanar a finals del 2018 i el va rebre l’agost del 2019 amb concloent que despenalitzar l’avortament o regular-lo en funció de diferents fases de la gestació podria tenir un encaix constitucional. Espot ha reconegut obertament sentir-se “incòmode” per la qüestió, alhora que deixava clar que tot i no ser el format convenient per abordar-la, enmig d’una sessió de control parlamentari al Govern, no tenia inconvenient a respondre totes les preguntes que se li formulessin.

El debat s’ha iniciat a partir de dues preguntes plantejades per Judith Salazar al tomb de l’esmentat informe. La parlamentària socialdemòcrata demanava el parer del Govern sobre el treball jurídic elaborat per Tomàs Gui i Manuel Pujadas i com avaluava el ‘mètode’ exposat en aquell estudi pels dos juristes, centrat en seguir la mateixa fórmula emprada per pactar la Constitució. És a dir, recuperar el procés constituent. I en això sí que s’ha mostrat d’acord Espot, que ha explicat que en l’audiència de dilluns al Vaticà, el tema de l’avortament no està a l’ordre del dia perquè es tracta d’una visita de cortesia que no té ordre del dia. Ningú no pot creure que en la conversa que mantinguin Espot i Francesc o els seus serveis la qüestió no sortirà. De fet, és un tema cabdal.

Judith Salazar i Pere López a la bancada socialdemòcrata aquesta tarda.
Judith Salazar i Pere López a la bancada socialdemòcrata aquesta tarda.

Això no obstant, el cap de Govern ha estat un fidel garant de la Mitra. “La posició del Copríncep és molt clara”, ha dit. O “si es posa un dels dos Caps d’Estat en un contradicció tan flagrant” potser decau el Coprincipat. “Potser ens ho haurem de pensar dues vegades abans de provocar un atzucac institucional”, ha arribat a afirmar molest en més d’una ocasió, especialment quan tant Salazar com López han explicat que en una trobada amb Joan-Enric Vives aquest hauria assegurat que es mantindria fidel a la Constitució. I si la regulació de l’avortament és constitucional com diu l’informe…

Gota malaia i amb to suau Salazar, i més ferm i contundent Pere López, han anat posant pocs o molts arguments sobre la taula que han anat aplanant el cap de Govern. Cert que Espot no ha refusat en cap cas respondre les envestides més o menys sentides dels socialdemòcrates, però al final, i ja amb Carles Sánchez demanant quan seria possible mantenir una reunió per tractar la qüestió i posar fil a l’agulla sobre com fer realitat el que diu l’informe signat per Gui i Pujadas, Espot no ha tingut més remei que deixar anar un “quan vulguin”.

Però seguint en certa manera al peu de la lletra el ‘mètode’ exposat en l’informe jurídic del qual prèviament el cap de Govern havia fet una “valoració positiva i prudent alhora”. I tot plegat vol dir amb “unitat, discreció temporal i prudència temporal”. Ara són tots els grups feministes que reclamen solucions. No cal un avortament lliure com segurament defensaria, ha dit, la consellera Salazar. Però potser sí en els supòsits bàsics quan entrin en contradicció dos principis igualment reconeguts. “No hi ha solucions miracle” ni “‘d’un dia per l’altre”, ha recordat un Espot que ha advertit també que la qüestió “transcendeix al meu Govern”. Dilluns, primera parada: Vaticà.

Comentaris (6)

Trending