Certament, la proposició de llei que ha de modificar la disposició continguda en el pressupost per aquest 2024 la té embastada la majoria parlamentària però la voldria consensuar amb tantes formacions del Consell General com sigui possible. El text contemplaria l’increment de les pensions dels no residents a tenor d’una euroinflació. Els demòcrates van encarregar un estudi a Bayona que conclou que el fet de fer distincions, d’aplicar requisits distints entre residents i no residents, no trenca el principi d’igualtat ni menys encara és discriminatori perquè el supòsit de fet no és el mateix.
En aquest marc, considera el jurista català, catedràtic de Dret administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, que el fet d’introduir una actualització de les pensions per als no residents encara ho fa menys discriminatori si fos el cas, que no ho és. Davant d’això, els demòcrates tenen clar que per aquest 2024 s’ha de complir el compromís assolit amb els serveis del Copríncep francès en relació amb la mesura i el fet que des de l’Elisi s’advertís d’una eventual discriminació que es podia sotmetre al Constitucional.
L’informe de Bayona manté que no hi ha inconstitucionalitat i els serveis dels dos Coprínceps ja tenen al seu abast l’estudi del jurista, que fonts properes als serveis d’Emmanuel Macron han assegurat que s’està valorant amb la finalitat d’emetre un nou posicionament des del Copríncep francès i acostar posicions en relació amb el Consell General, que es va comprometre a fer canvis per evitar una qüestió prèvia de constitucionalitat que hauria fet alentir els comptes de l’Estat per aquest 2024 durant mesos.
Escalé: “El que seria injust és que un resident de fora que no pateix una inflació tan elevada com la que pateix un resident al Principat tingui una revalorització com la d’aquest resident”
També veu bé la situació -l’informe de Bayona i la solució a adoptar-, el principal grup de l’oposició parlamentària. El seu president, Cerni Escalé, recorda que de l’informe encarregat per la majoria demòcrata se n’extreu que “hi ha una compatibilitat entre el principi d’igualtat” que reconeix la Constitució i les mesures sobre les pensions establertes en la llei del pressupost i el fet que els no resident “cobrin una pensió que es quantitativament inferior” a la dels residents “sempre que les mesures siguin justificades, raonables i proporcionals”.
Per a Concòrdia, “si el lletrat major del Parlament de Catalunya, que és, a més, un expert reconegut en Dret administratiu, ens diu que no hi ha problema i ho fa amb un informe diàfan i clar, per nosaltres no hi ha un problema de constitucionalitat”, que, de fet, ja “és la intuïció que teníem” abans de llegir l’informe. Que es cobri menys fora del país on la inflació és menor, assegura Escalé, “i aquí l’important és la inflació espanyola”, no ha de ser cap inconvenient. Per tant, “qualsevol mesura raonable com calcular la inflació mitjana dins els països de la UE que serà segurament el criteri que agafarà la majoria hauria de ser acceptat i ens sembla un criteri correcte”.
El president del grup parlamentari concordi manté que “el que seria injust és que un resident de fora que no pateix una inflació tan elevada com la que pateix un resident al Principat tingui una revalorització com la d’aquest resident”. Per tant, establir una mesura que comporta una reducció en funció d’un paràmetre europeu “és una manera de procedir justa i amb la qual nosaltres ens sentim còmodes”.