Des del ministeri d’Afers Socials s’ha ofert allotjament, almenys aquesta darrera nit, a treballadors que fa mesos que volten pel país sense massa rumb i que ara haurien iniciat els tràmits necessaris per poder regularitzar la seva situació. En aquest sentit, aquests treballadors haurien fet el pas de denunciar obertament la situació i els especialistes policials en la matèria han estat analitzant la situació per veure si hi ha cap irregularitat. De moment, fins on s’ha estudiat, tot estaria en regla o en procés d’estar-ho. Els obrers en qüestió han acudit al ministeri i a la policia derivats pel Raonador del Ciutadà, que és on haurien anat inicialment.
Això no treu que s’estigui indagant sobre la situació amb la qual aquests obrers han arribat al país. I si l’empresari que els va reclutar en origen va fer les coses bé o no les va fer. No hi ha una sola empresa que es dedica a captar treballadors, de diversos sectors afins a la construcció. Són més d’una. Sense anar més lluny, divendres, en una empresa situada al barri de Miraflores, a Lima, la capital peruana, hi havia una convocatòria per trobar soldadors, electricistes i altres professionals per enviar-los cap a Andorra o Espanya, segons el cas. Obrers del Perú, Colòmbia, Bolívia i Equador.
Aquesta empresa de Miraflores tramita feina a través d’una gestoria del mateix entorn governamental andorrà per tal d’enviar els empleats directament a empreses constructores del país. En principi, i seguint l’encara vigent figura del treballador desplaçat, en aquesta ocasió es faria tot de forma correcta. En canvi, s’està analitzant la feina i les maneres de l’empresa de captació de personal que l’acaba subministrant a l’andorrana Prosoma. I serien els vinculats a aquesta societat, que ja ha rebut diverses sancions, les que estarien ara mateix sota el focus de l’administració i de l’Associació de residents peruans.
ACOMIADAMENTS FULMINANTS
Tant aquells obrers que han estat allotjats per Afers Socials aquesta nit passada amb els seus contractes verificats per la policia, com els que estan ‘abandonats’ del tot han aterrat al Principat a l’aixopluc de la peruana Atlas i l’andorrana Prosoma, que també té empresa a Portugal. Prosoma, amb diversos expedients sancionadors oberts des de fa temps a Andorra, intenta desvincular-se de la qüestió. Però, segons que ha confirmat el president de l’associació peruana, Lorenzo Castillo, “els documents que s’han presentat a Immigració tenen el segell i la firma de Prosoma. Per tant, ells també són part del problema”.
Castillo alerta del “perill que unes persones estiguin deambulant per aquí. No estem dient que estigui passant res ni que hagi de passar. Però davant de la necessitat mai se sap què pot passar. I ens preocupa que Andorra es pugui convertir en un país insegur”
I el problema és que divendres passat, en acabar la jornada laboral, a una vintena de treballadors que treballaven per compte de Prosoma en diverses obres, se’ls va anunciar que no calia que dilluns es tornessin a incorporar als seus llocs de feina. I segons Castillo se’ls va justificar l’acomiadament fulminant com una resposta al fet que hagués transcendit la situació que estan vivint altres compatriotes seus al país. De moment, tenen allotjament, però el president de l’associació peruana de residents ha mostrat el temor que una vegada han estat acomiadats no se’ls faci fora també dels pisos on estan i el problema s’agreugi.
Cert és, ha afirmat Castillo, que se’ls ha dit que hi ha l’opció, almenys per a alguns d’ells, que puguin anar a treballar a Portugal. Però la situació no és gens clara. Almenys, tant dels que tenen feina com d’aquells que ni tan sols han pogut treballar des que han arribat a Andorra, hi ha operaris que no tenen ni tan sols la documentació. Se la va quedar l’empresa reclutadora, que pel passatge cobra molt més del que costa realment i que es queda, igual que l’empresa andorrana, una part de la remuneració que perceben de l’obra on treballen.
“Per venir a patir, millor que no vinguin”, ha exposat Lorenzo Castillo, que assegura que estan fent tot el que hi ha al seu abast per eradicar aquestes conductes. El portaveu peruà ha lamentat que “la necessitat no només la passen ells sinó també les seves famílies”. A més, Castillo ha alertat del “perill que unes persones estiguin deambulant per aquí. No estem dient que estigui passant res ni que hagi de passar. Però davant de la necessitat mai se sap què pot passar. I ens preocupa que Andorra es pugui convertir en un país insegur”.
REACCIÓ GOVERNAMENTAL
Tant el cap de Govern, Xavier Espot, com la ministra de Presidència, Economia i Treball, Conxita Marsol, s’han mostrat perplexos davant l’escenari descrit pel president de l’associació peruana. Espot ha assenyalat que “estem molt amatents” a la situació per la qual passen aquests obrers, “i si realment aquest comiat es fonamenta en aquestes eventuals represàlies aquesta empresa haurà de ser degudament sancionada”. També Marsol s’ha mostrat “molt trista” que puguin donar-se casos com aquests i ha afirmat que, de confirmar-se, es confirmaria també que les empreses en qüestió “ho fan malament i desprestigien el país”.
Espot: “Reafirma que una vegada més tenim un problema amb aquest tipus d’empreses i aquest tipus de contractacions i que per tant el fet que haguem agafat el toro per les banyes i haguem decidit posar a fi a aquesta modalitat contractual és un encert”
La ministra de Treball ha assegurat que comportaments com aquests “s’han d’eradicar” i ha assegurat que “amb això seré dura”. Marsol ha recordat que “s’han fet inspeccions d’ofici” i ha anunciat que es faran contactes amb l’ambaixada espanyola per veure en quines condicions arriben aquests treballadors en el seu territori. La titular ministerial ha assegurat que “s’estan fent coses” malgrat que, i ho ha tornat a lamentar, els treballadors afectats no hagin anat a fer cap denúncia a inspecció laboral. I ha tornat a insistir que en alguns casos “els enganyen” i s’ha pogut constatar que “alguns els fan venir sense contracte de treball”.
Dels casos que s’havien constatat fins ara de situacions d’abusos, de fet, la ministra ha explicat que parlant amb representant de l’associació de residents peruans se li va fer saber que aquells que tinguessin els papers en regla es miraria “com a mínim una temporada” de buscar-los feina al país “perquè es poguessin refer per poder marxar”. Caldrà veure com s'actua en el cas d'aquests últims acomiadaments.
En qualsevol cas, i malgrat la prudència en tractar la qüestió, el cap de Govern ha indicat que tot plegat “reafirma que una vegada més tenim un problema amb aquest tipus d’empreses i aquest tipus de contractacions i que per tant el fet que haguem agafat el toro per les banyes i haguem decidit posar a fi a aquesta modalitat contractual és un encert”. El cap de l’executiu ha insistit en el fet que “el Govern el que pot fer és actuar d’acord amb la llei, però no podem anar més enllà del que la llei permet i puc dir que s’han incoat molts expedients i s’han imposat sancions, per tant, s’han tramitat amb la celeritat deguda”.
“Si constatem que amb això no n’hi ha prou, i que el problema de fons no es resol amb inspeccions i sancions, el que cal és una modificació legal i nosaltres hem impulsat i impulsarem i i farem el necessari perquè al més aviat s’aprovi i posem fi d’una vegada per totes a una modalitat contractual que tot i que és equivalent a la que tenen altres països de l’entorn, en el nostre cas se n’ha fet un ús inapropiat i ha donat lloc a actuacions que estan molt al límit d’allò acceptable no només des de la perspectiva de la legalitat sinó també des de la perspectiva de la dignitat de les persones”, ha conclòs Espot.