Concòrdia i PS pretenen seguir avaluant responsabilitats polítiques en ‘l’escàndol de les pensions’

La comissió d’enquesta sobre la CASS suspèn la seva activitat i els grups parlamentaris celebren la celeritat de la Justícia alhora que comminen la Batllia a treballar igual de ràpidament a partir d’ara que s’ha decretat el secret de les diligències

Una imatge de la darrera trobada pública de la comissió d'enquesta, en la compareixença del president i el director de la CASS.
Una imatge de la darrera trobada pública de la comissió d'enquesta, en la compareixença del president i el director de la CASS. Toni Solanelles

Concòrdia i Partit Socialdemòcrata (PS), i també el conseller liberal no adscrit Víctor Pintos, pretenen seguir avaluant una vegada la Justícia faci la seva feina en relació amb ‘l’escàndol de les pensions’ eventuals responsabilitats polítiques. Demòcrates tampoc no ho descarten En tot cas, i una vegada s’ha comunicat al Consell que el cas s’ha judicialitzat, la comissió d’enquesta sobre la CASS suspèn la seva activitat però, en cap cas, no es dissol l’òrgan. Sia com vulgui, en general se celebra la celeritat de l’acció judicial i es demana que aquesta mateixa rapidesa es mantingui.

Tots els grups parlamentaris s’han mostrat molt prudents. I expectants sobre l’evolució de les diligències que ja ha activat la Batllia. S’han decretat tres mesos de secret. Obertament, cap parlamentari, tampoc els de l’oposició, no gosen dir allò que en altres àmbits sí que s’ha posat sobre la taula: que l’actuació judicial hagi servit per treure del focus mediàtic una qüestió que posa contra la paret, i de quina manera, una institució com la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Sia com vulgui, és en aquest marc que s’exigeix a la Justícia que ara no dilati la feina que ha iniciat.

Façana principal de la seu social de la CASS.

Relacionat

La Batllia ja investiga ‘l’escàndol de les pensions’

En tot cas, la suspensió de l’activitat de la comissió l’imposa el reglament del Consell General atesa la decisió de la Batllia. Hi ha coincidència en què no hi havia cap altre camí que no fos el de l’atur de les actuacions de la comissió d’enquesta per molt que “és cert que ara que ens hi havíem posat, haver de parar no és el que ara prevèiem”, manté el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana. La seva homòloga del grup socialdemòcrata, Judith Casal, exposa que “era una situació que es podia intuir si finalment des del vessant penal es veien indicis que podien ser objecte de delicte”.

Jordana ha recordat que “estem en una fase molt preliminar, que no vol dir que s’hagi tancat res ni que ningú estigui condemnat. Per davant de tot hi ha la presumpció d’innocència. Tot just estem en unes diligències prèvies”. El demòcrata i la socialdemòcrata han coincidit, en certa manera, que mai no és bona notícia que es vegin indicis de delicte. “Tampoc estàvem desitjosos d’haver d’incriminar ningú”, ha dit Jordana mentre Casal ha explicat que “mai és bona notícia que la Justícia vegi elements” punibles.

Jordi Jordana, Carol Puig i Manuel Linares.

Relacionat

Demòcrates remarca que “no es pretén entorpir” la investigació de l’‘escàndol de les pensions’

El president demòcrata ha deixat clar que aturar les actuacions de la comissió és necessari per garantir el dret de defensa a tots els possibles implicats i ha destacat que “cada organisme ha de jugar el seu paper” i cal respectar escrupolosament la separació de poders. Jordana ha apuntat que s’hi escau la comissió ja podrà determinar altres eventuals responsabilitats en altres àmbits. En aquest sentit és més contundent el líder de Concòrdia, Cerni Escalé, que ha afirmat que “continuarem examinant quines són les responsabilitats polítiques, que poden ser diferents de les penals que determinin els estaments judicials”

Casal també ha estat clara en afirmar que “hem de determinar si tot el procediment comporta responsabilitat política”. I ha recordat que “la feina parlamentària una vegada acabi el procediment penal es pot reprendre” i ha estat en aquest marc que ha comminat la Justícia a ser àgil: “Ja veurem si són igual de ràpids resolent una vegada s’ha judicialitzat, perquè llavors serà el moment si cal continuar per tal de determinar responsabilitats polítiques en el cas que escaiguin”. I en aquesta mateixa afirmació hi ha coincidit el liberal Víctor Pintos, que ha deixat clar que aturar l’activitat de la comissió no vol dir que “més tard es puguin demanar responsabilitats polítiques”.

COMPAREIXENÇA DE MARC GALABERT I JOSEP ESCORIZA AL CONSELL GENERAL.

Relacionat

‘L’escàndol de les pensions’ espera l’anàlisi de la fiscalia mentre la CASS ha descartat expedients

El parlamentari no adscrit, que ha celebrat “la celeritat i que d’alguna manera s’intenti aclarir tan aviat com sigui possible aquest tema”, ha manifestat també que “tot indica que s’ha fet palès entre els indicis que hi ha algun element de mala praxi que pot estar subjecte a algun delicte”. Sobre res d’això ha tractat la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, que ha assegurat “estar satisfets en aquest cas” perquè “des de l’inici havíem parlat d’una auditoria per veure què ha passat i estem satisfets perquè s’ha fet, i ja havíem dit que si sortien coses rares la Batllia havia de judicialitzar. I també ha passat”.

Montaner ha indicat que “les dues coses que vam demanar estan cobertes, per tant estem satisfets. Estem satisfets perquè en realitat la comissió d’enquesta poca cosa pot fer a part de fer quatre suggeriments i portar (l’informe final dels treballs, si hagués escaigut) a la fiscalia”, un extrem que també ha recordat Jordi Jordana tot al·ludint al fet que, en certa manera, s’han girat els papers, i primer ha arribat el cas a la fiscalia, que ha traslladat l’afer a la Batllia.

Comentaris (2)

Trending